Dostupni linkovi

Junker sledeće nedelje u Londonu


Žan Klod Junker
Žan Klod Junker

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovaraće sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Londonu u sredu, 26. Aprila o pripremi pregovora o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (EU) (Bregzit), saopšteno je danas u Briselu, prenosi Rojters.

"Sa Junkerom u London treba da putuje i Mišel Barnije", glavni pregovarač EU o Bregzitu, izjavila je portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva dodajući da je reč o poseti na poziv britanske premijerke.

Predsednik Evropske komisije je u sredu rekao da će pregovori o Bregzitu početi posle prevremenih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji 8. juna.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je posetio London 6. Aprila. On jenedavno predstavio smernice za pregovore koje lideri EU treba da usvoje na samitu 29. aprila u Briselu.

Na pitanje da prokomentariše medijske izveštajima da će Mej ukinuti slobodu kretanja građana EU u Britaniju pre izbora 8. juna, Mina Andrejeva je ponovila stav Brisela o nužnosti poštovanja ljudskih prava i da ih ne trebao koristiti kao pregovarački adut.

“Želimo da ponovo uverimo građane EU koji žive u Velikoj Britaniji kao i britanske državljane nastanjene u EU da će se njihova prava i dalje poštovati bez diskriminacije kao i da će ovo biti veoma važno pitanje u pregovorima kada počnu”, istakla je portparolka Evropske komisije.

Na pitanje o izveštaju “Fajnenšel tajmsa” da su Junkerovi saradnici uputili memorandum nadležnim telima Evropske komisije da ne daju ugovore britanskim firmama ukoliko se to kosi sa pravilima o angažovanju samo kompanija sa sedištem u EU, Andrejeva je kazala da će Britanija biti ravnopravno tretirana dok ne napusti evropski blok 2019.

Diplomate, na koje se poziva Rojters, ističu da su britanski predstavnici već u velikoj meri skrajnute u raspravama u Briselu i taj trend će se ubrzavati s obzirom da EU koristi pravo da organizuje sastanke 27 članica bez Britanije na različitim nivoima.

XS
SM
MD
LG