Dostupni linkovi

'Protest protiv diktature' u Beogradu: Aplauz za Atelje 212


'Protest protiv diktature': U šetnji od '92.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Nekoliko stotina demonstranata bilo je u dvočasovnoj protestnoj šetnji na 17. "Protestu protiv diktature" u Beogradu. Okupljanje je završeno ispred Skupštine Srbije, odakle je prethodno i krenula šetnja centralnim gradskim ulicama, sa porukom "Sutra u 18".

Uprkos kiši i hladnom vremenu demonstranti su prošli rutu od parlamenta preko Terazija, zatim Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom ulicom i razišli se kod Skupštine.

Kolonu sa transparentima "Car je go", "Protiv terora vlasti", "Padni mi na grudi Nebojša" predvodili su dobošari, a demonstranti su zviždeći u pištaljke uzvikivali "Dole diktatura".

Ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) učesnici protesta održali su "minut ćutanja" zbog "celokupne situacije u zemlji".

"To se ne odnosi na zaposlene (u RTS-u), već na politiku koja ih uslovljava", poručili su demonstranti uz uzvike "Hoćemo uživo".

Ispred redakcija Informera i Politike demonstranti su zviždali dok su ispred Ateljea 212 aplaudirali jer "ova ustanova kulture nije pod vlašću Srpske napredne stranke (SNS)".

​Uoči početka šetnje ispred Skupštine Srbije dogodio se verbalni incident između pojedinih demonstranata i lidera radikala Vojislava Šešelja koji je izlazio iz parlamenta.

Kako kažu očevici, nekoliko demonstranata pokušalo je da prepreči put automobilu u kojem je bio Šešelj, ali je iz automobila izašao njegov telohranitelj i udaljio ih. Šešelj je otvorio prozor i opsovao.

Šešelj je kasnije za Televiziju Pink rekao da su ljudi ispred Skupštine odbili da se sklone i da su "neki bili bučni i psovali".

"Onda smo moj vozač i ja krenuli da izađemo (iz automobila), a oni su se razbežali", rekao je Vojislav Šešelj.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora na kojima je ubedljivo pobedio aktuelni premijer Aleksandar Vučić.

Građani traže smenjivanje "političke elite" na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Među zahtevima su zaštita radnika i poboljšanje radnih prava, kao i departizacija društva.

XS
SM
MD
LG