Dostupni linkovi

Mogherini: Suradnja EU i Kine nikada nije bila važnija


Federica Mogherini
Federica Mogherini

Suradnja Europske unije (EU) i Kine nikada nije bila važnija nego u trenutku kada je multilateralno globalno upravljanje dovedeno u pitanje, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, prenosi Beta.

U intervjuu za agenciju Xinhua (Sinhua) uoči posjete Kini, Mogherini je izrazila nadu da EU i Kina mogu postići napredak kada je u pitanju situacija na Korejskom poluotoku.

Ona je navela da EU i Kina "dijele stav prema globalnom poretku zasnovanom na multilateralizmu i sustavu UN".

"Kina može imati veoma pozitivnu ulogu u mnogim oblastima, od Afganistana do Sirije, i mi Europljani smo spremni pojačati suradnju na svim tim poljima", rekla je Mogherini.

Šefica europske diplomacije ocijenila je da veće angažiranje Kine u međunarodnoj politici može "otvoriti mnogo prilika u mnogim pitanjima od zajedničkog interesa", navodeći da je kineski specijalni izaslanik početkom travnja prisustvovao međunarodnoj konferenciji o budućnosti Sirije, ali i da Peking ima ključnu ulogu u mirovnom procesu u Afganistanu.

"Moramo pokazati djelima da stojimo na strani suradnje, angažiranja, jakih i globalnih pravila", izjavila je Federica Mogherini.

Mogherini je rekla i da je u interesu obje strane da se prevaziđu razlike, dodajući da "izolacija nije odgovor na bilo koji problem našeg vremena".

XS
SM
MD
LG