Dostupni linkovi

Nema dokaza koji povezuju privedenog islamistu s napadom u Dortmundu


Napad na autobus fudbalskog tima Borusija Dortmund
Napad na autobus fudbalskog tima Borusija Dortmund

Njemačka policija nije našla nijedan element koji bi povezao privedenog islamističkog ekstremistu sa napadom na fudbalski tim Borusija Dortmund, saopštilo je danas njemačko tužilaštvo za borbu protiv terorizma.

"Istraga za sada nije omogćila da se nađu elementi koji bi pokazali da je osumnjičeni učestvovao u napadu", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo je ustanovilo da je osumnjičeni pripadao grupi Islamska džava Iraka i Levanta (IDIL) tokom ranijeg boravka u Iraku.

Iračanin (26) priveden je poslije bombaškog napada u utorak na autobus vodećeg njemačkog fudbalskog kluba Borusija Dortmund.

U današnjem saopštenju tužilaštvo je navelo da se osumnjičeni navodno pridružio IDIL-u u Iraku krajem 2014. i da je vodio jedinicu od oko deset boraca koja je učestvovala u pripremi otmica, iznuda i ubistava. On je navodno otputovao u Tursku u martu 2015. godine.

Tužioici su naveli da je Abdul Beset A, kome nije navedeno prezime zbog njemačkih zakona o privatnosti, ostao u kontaktu sa članovima IDIL-a i kada je stigao u Njemačku početkom 2016. godine. Sudija će danas odlučiti da li da ga zadrži u istražnom pritvoru.

Savezno tužilaštvo Njemačke saopštilo je juče da je privedena jedna osoba osumnjičena za bombaški napad na autobus fudbalskog kluba Borusija Dortmund, koja ima veze sa islamističkim ekstremizmom, i izrazilo je "velike sumnje" u drugu tvrdnju da su napad izvršili ljevičari.

Izvor: Beta, AFP
XS
SM
MD
LG