Dostupni linkovi

Federica Mogherini u prvoj posjeti Rusiji 24. aprila


Federica Mogherini, šefica diplomatije EU i potpredsjednica Evropske komisije
Federica Mogherini, šefica diplomatije EU i potpredsjednica Evropske komisije

Šefica diplomatije Evropske unije i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini će 24.aprila ići u prvu službenu posjetu Moskvi.

Najava Mogherini stiže u srijedu, u momentu visokih tenzija između Moskve i 28 članica bloka, zbog ruskih akcija u Ukrajini i Siriji, među ostalim.

Mogherini će se susresti sa ministrom vanjskih poslova Rusije, Sergejom Lavrovim da bi "razmotrili najhitnija pitanja spoljne politike, naročito konflikt u Siriji" navedeno je u saopštenju.

Takođe će, kako je navedeno, razmotriti situaciju u Libiji, bliskoistočni mirovni proces, Iran, Avganistan, Ukrajinu i odnose EU-Rusija.

Američki državni sekretar, Rex Tillerson je u Moskvi danas na pregovore koji su fokusirani na Siriju, gdje Rusija pruža snažnu podršku predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Mogerini je preuzela poziciju visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost 2014., uz reputaciju da je dok je bila šefica diplomatije Italije imala jako puno razumijevanja za Rusiju.

Mogherini će takođe posjetiti Kinu 19. aprila da bi predsjedavala EU-Kina strateškim dijalogom sa visokim kineskim diplomatom Jangom Džiečijem u pripremi summita koji će se održati kasnije u Briselu, takođe je saopšteno iz njene kancelarije.

XS
SM
MD
LG