Dostupni linkovi

Senator McCain pozitivno ocijenio odnose SAD i Hrvatske


Naši transatlantski odnosi važniji su nego ikada zbog prevrata u svijetu, problema na Bliskom istoku i zbog kampanje dezinformacija koja se vodi iz Kremlja: John McCain
Naši transatlantski odnosi važniji su nego ikada zbog prevrata u svijetu, problema na Bliskom istoku i zbog kampanje dezinformacija koja se vodi iz Kremlja: John McCain

Predsjednik Odbora za vojna pitanja američkog Senata, republikanac John McCain kazao je nakon susreta s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku kako su transatlantski odnosi Sjedinjenih Država i Hrvatske važniji nego ikada.

„Rekao bih da su odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država na najvišoj razini. Blisko surađujemo i u vojnim pitanjima. Došao sam iskazati svoju zahvalnost mladim muškarcima i ženama u Hrvatskoj vojsci koji služe uz naše, američke vojnike. Rekao bih da su uz nove izazove u svijetu naši odnosi vjerojatno mnogo važniji nego što su ikada bili. Naši transatlantski odnosi važniji su nego ikada zbog prevrata u svijetu, problema na Bliskom istoku i zbog kampanje dezinformacija koja se vodi iz Kremlja preko Europe do Sjedinjenih Država. Cijenim što su hrvatska vlada i narod uz nas u borbi protiv radikalnog islamskog ekstremizma,“ kazao je medijima u Dubrovniku.

Hrvatski premijer očekuje nastavak stabilnih odnosa dviju država.

“Imali smo vrlo sadržajan razgovor o partnerskim, savezničkim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i SAD-a. Naš je cilj unaprijediti gospodarsku i energetsku suradnju te onu u domeni obrane i sigurnosti”, kazao je dodavši da su na sastanku razmotrili i trenutno stanje na jugoistoku Europe, u europskom susjedstvu te na Srednjem Istoku.

“Važno je da kao saveznici u okviru NATO saveza imamo prigodu za razmjenu novih mišljenja i da smo bolje informirani o politici nove administracije SAD-a”, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Plenković kazao je da senator vrlo dobro shvaća kolika je privrženost SAD-a prije svega partnerstvu s Europom kroz NATO i transatlantsku suradnju između EU-a i SAD-a u kojoj Hrvatska igra važnu ulogu kao pouzdan i stabilan saveznik na jugoistoku Europe. “Mislim da će privrženost SAD-a rješavanju bitnih problema za stabilnost jugoistoka Europe ostati vrlo visoka. Senator ima i iskustvo i spreman je tu vrstu poruke emancipirati i drugim akterima u američkoj politici.”

„Vjerujem da će nova administracija postupno i u smislu poruka koje se šalju, a to je već sada vidljivo nekoliko mjeseci nakon izbora, ipak staviti u one uobičajene okvire čvrstoga partnerstva. Na tom tragu su i razgovori koje su brojni hrvatski dužnosnici imali proteklih mjeseci s predstavnicima nove američke administracije, a iskustvo senatora McCaina nam u tome sigurno pomaže,“ izjavio je premijer.

Mc Cain je u Opatiji razgovarao i sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, na čiji poziv je on i posjetio Hrvatsku. Razgovarali su o stanju u jugoistočnoj Europi, naglasivši važnost vjerodostojne i individualne euroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguravanja trajne stabilnosti i napretka. Složili su se kako je važno da se američka administracija usredotoči ‎i na ovo područje svijeta, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U razgovoru su osudili nedavno korištenje kemijskog oružja u Siriji te naglasili nužnost aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju daljnjih slučajeva poput navedenog i iznalaženja rješenja za ovu višegodišnju krizu.

Senator McCain u subotu je boravio u Sloveniji i razgovarao sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

XS
SM
MD
LG