Dostupni linkovi

Senat potvrdio konzervativnog sudiju Neila Gorusucha za Vrhovni sud SAD


Neil Gorsuch novi sudija Vrhovnog suda SAD, koji je u petak dobio potvrdu u Senatu
Neil Gorsuch novi sudija Vrhovnog suda SAD, koji je u petak dobio potvrdu u Senatu

Senat SAD potvrdio je konzervativnog sudiju Neila Gorsucha za sudiju Vrhovnog suda SAD.

Glasanje o potvrđivanju, stiže dan nakon što su reublikanci koji su većina u Senatu, promijenili pravila tog tijela da bi se omogućili da za Gorsuchevu potrvrdu bude potrebna samo prosta većina glasova američkih zakonodavaca.

Glasanje u Senatu je prošlo sa 54 za i 45 protiv senatora protiv.

Gorsucheva nominacija od strane predsjednika SAD Donalda Trumpa izazvala je brojne kontroverze jer su republikanci u Senatu ranije odbijali da daju podršku kandidatu Merricu Garlandu, kojeg je bio predložio raniji predsjednik SAD Barack Obama, i to ukupno devet mjeseci, uz obrazloženje da upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu treba da popuni kandidat predsjendika koji bude izbaran na izborima 2016.

Kako se očekuje Gorsuch (49) pravni stručanjak, kojem se, osim konzervativnih stavova naviše zamjera sklonost ka zastupanju interesa krupnog kapitala, povratiće konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu SAD, jer će odnos sada biti 5-4.

Gorsuch će popuniti mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon smrti sudije Antonina Scaliae u februaru 2016.

Kako navodi Reuters, to što je uspio da obezbijedi potvrdu Gorsucha u Senatu, predstavlja najveći trijumf Trumpa u dosadašnjem mandatu predsjednika.

XS
SM
MD
LG