Dostupni linkovi

Protest u Skoplju: Za izlazak iz političke krize, potrebni novi izbori


Makedonija
Makedonija

Pristalice građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" na protestu ispred zgrade EU u centru Skoplja poručili su da je za izlazak iz političke krize potrebno da se raspišu izbori.

Demonstranti su predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, koji se danas sastao sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim, poručili da je Makedonija sve što imaju.

Jedan od organizatora protesta Bogdan Ilievski rekao je da će nastaviti da dokazuju i pokazuju da niko ne može da voli više njihovu zemlju od njih samih i da niko ne može da se bori za Makedoniju bolje od njih.

Igor Durlovski iz inicijative "Za zajedničku Makedoniju" rekao je da ni na današnjem 36. protestu motivacija ne opada.

Protesti u Skoplju počeli su, nakon što je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio SDSM i njihovog lidera Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim političkim strankama priprema prekompoziciju Makedonije i pozvao građane da se uključe u odbranu države.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem prošle godine, nakon održavanja novih vanrednih parlamentarnih izbora, tri mjeseca poslije kojih još nije izabran predsjednik Sobranja i formirana Vlada.

XS
SM
MD
LG