Dostupni linkovi

NATO i Rusija razmenili vojne podatke i neslaganje oko Ukrajine


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se članice NATO i Rusija ne slažu oko sukoba u Ukrajini, ali da su razmenili podatke o kretanju svojih trupa na drugim mestima u Evropi kako bi doprineli smanjenju tenzija.

On je kazao novinarima posle susreta u Briselu da su razgovori bili “iskreni” i “konstruktivni” iako se dve strane i dalje “očito ne slažu” o krizi u Ukrajini.

Dodao je da je Alijansa zatražila od Moksve da iskoristi svoj uticaj na separatiste u istočnoj Ukrajini da ispune svoje obaveze iz Minskog sporazuma, javlja dopisnik RSE.

Stoltenberg je ponovio da NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

“Saveznici ne priznaju i neće priznati ilegalnu rusku aneksiju Krima”.

Savet je danas razgovarao o različitim vojnim aktivnostima, razmeni podataka i načinima da se “smanji rizik” nakon mnoštva bliskih susreta ruskih i NATO snaga.

Rusija je obavestila ambasadore članica NATO o razmeštanju trupa na svojoj zapadnoj granici, dok je NATO izneo nove podatke o snagama stacioniranim u baltičkim zemljama i Poljskoj.

“Ovo nije lako dijalog, ali smo mu posvećeni. Kada su velike tenzije, itekako je važno da se nastavimo razgovor kako bismo povećali predvidivost i smanjili rizike”, kazao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG