Dostupni linkovi

Delegacija EBRD-a zadovoljna realizovanim projektima u BiH


Predstavnici Vijeća ministara BiH sa delegacijom EBRD-a, Sarajevo 2017.
Predstavnici Vijeća ministara BiH sa delegacijom EBRD-a, Sarajevo 2017.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, razgovarali su u Sarajevu sa delegacijom EBRD-a.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao visokim zvanicama EBRD-a da će i u narednom periodu Vijeće ministara BiH raditi na jačanju poslovnog okruženja, te naglasio je da je pored ekonomskog razvoja BiH, jedan od permanentnih prioriteta i otvaranje novih radnih mjesta za mlade ljude.

Predstavnici EBRD-a su pohvalili donošenje niza srednjoročnih i dugoročnih strategija za unapređenje života ljudi. Naglasili su značaj dogovorenog aranžmana sa MMF-om, ističući njegov značaj za finansijsku stabilnost i ekonomski razvoj.

Predstavnici Upravnog odbora Evropske banke za obnovu i razvoj u posjeti su Sarajevu zbog pripreme nove EBRD-ove strategije za Bosnu i Hercegovinu u periodu 2017-2021. Sadašnja strategija usmjerena je na povećanje podrške privatnom sektoru i boljim vezama na regionalnim.

Banka je u našu zemlju do sada uložila dvije milijarde eura, a samo prošle godine uloženo je 200 miliona eura.

Ulaganja su povećana nakon što je Bosna i Hercegovina 2015. godine usvojila sveobuhvatnu “Reformsku Agendu”.

XS
SM
MD
LG