Dostupni linkovi

NATO ulaže tri milijarde eura za satelite i sajber odbranu


NATO planira da uloži tri milijarde eura da unaprijedi satelitske i kompjuterske tehnologije u naredne tri godine, u vrijeme kada se Alijansa suočava sa novim prijetnjama, rekao je visoki zvaničnik NATO-a.

U nastojanju da spriječi hakere i druge prijetnje, uključujući iranske rakete, ulaganja NATO pokazuju da su sukobi sve veći na mreži kao i na moru, kopnu i u vazduhu, prenosi Reuters.

Visoki zvaničnik u Informaciono-komunikacionom odsjeku NATO, izjavio je da planovi podrazumevaju investiranje 1,7 milijardi eura u satelitske komunikacije za veću podršku vojnim trupama i brodovima širom alijanse i za pomoć pri korišćenju bespilotnih letilica ili dronova.

"Predlozi, za koje neka ulaganja moraju da odobre vlade država članica Alijanse, predviđaju ulaganje 800 miliona eura u kompjuterske sisteme koji pomažu upravljane vazdušne i raketne odbrane", rekao je zvaničnik, koji je želio da bude anoniman.

Na unapređenje zaštite 32 glavne lokacije NATO od sajber napada biće uložen 71 milion eura.

Navodi se da će još 180 miliona eura biti uloženo u provođenje sigurnijih mobilnih komunikacija vojnika Alijanse na terenu.

NATO će o potrebnim sredstvima predstaviti detaljan plan na konferenciji u Otavi u aprilu, a zatim će započeti licitaciju.

NATO je saopštio da je protekle tri godine zabilježen petorostruko veći broj sumnjivih dešavanja na njihovoj mreži, dok zapadne obavještajne službe optužuju rusku grupu APT28 za hakiranje američke Demokrtske stranke tokom prošlogodišnjih izbora.

Zvaničnik NATO-a je rekao Reutersu, da sumnjaju da je Rusija sponzor napada na njihovu mrežu uoči velikih samita.

Izgledno je da će plan povećanja ulaganja u odbranu Alijanse privući velike gigante poput Airbus Groupe, Raytheon i Lockhead Martin Corpa, takođe je rekao ovaj zvaničnik, dodajući da je to djelimično iz razloga što "što ne mogu imati ništa što ne dolazi iz NATO nacija".

Pravila NATO-a zabranjuju snadbijevanje iz Rusije ili Kine osim ako ne postoji posebna potreba koju savezničke kompanije ne mogu obezbijediti.

XS
SM
MD
LG