Dostupni linkovi

Schulz kaže da ne treba prerano slaviti pobjedu u Sarlandu


Martin Schulz novi predsjednik njemačkih socijaldemokrata
Martin Schulz novi predsjednik njemačkih socijaldemokrata

Martin Schulz, čija je Socijaldemokratska partija (SPD) je glavni rival Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) kancelarke Angele Merkel na parlamentarnim izborima u septembru, izjavio je u ponedjeljak da ih neće omesti neuspeh na izborima u saveznoj državi Sarland i upozorio konzervativce da ne proslavljaju pobjedu prerano.

"Povećali smo podršku u prethodnih nekoliko sedmica, u Sarlandu takođe, i gledamo naprijed", izjavio je Schulz prenosi AP, dodajući da predstoji dug put.

"Ta poruka je upućena onima koji danas slave, razumljivo s njihove tačke gledišta, ali ne bi trebalo da prerano slave", rekao je , bivši predsjednik Evropskog parlamenta koji je ovog mjeseca izabran za lidera socijaldemokrata.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke pobijedila je u nedjelju na izborima za regionalni parlament u Sarlandu, mnogo lakše nego što se očekivalo. SPD nije uspio da osvoji dovoljno glasova da formira koaliciju s partijom Ljevica.

Sarland je prva od tri savezne države u kojima se bira regionalni parlament prije parlamentarnih izbora u septembru na kojima će Merkelova pokušati da osvoji četvrti mandat.

Zamenik predsednika CDU Armin Laschet izjavio je da je pobjeda u Sarlandu dala njegovoj partiji "vjetar u ledja" za predstojeće parlamentarne izbore, ali da oni i dalje neće biti laki.

"Sve što se govorilo o Schulzovom vozu koji prelazi preko svega i sve mijenja, nije se obistinilo", rekao je Laschet za televiziju ZDF.

Demohrišćanima predstoji težak zadatak na izborima u maju u državi Sjeverna Rajna - Vestfalija, najnaseljenijoj njemačkoj državi u kojoj su na vlasti socijaldemokrate.

XS
SM
MD
LG