Dostupni linkovi

Mektić: Poglavar islamske zajednice BIH pomaže u borbi protiv terorizma


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH tokom izlaganja na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, koja se održava u Sarajevu, naglasio je da BiH ima sreću što je Islamska zajednica (IZ) uspostavljena tako da postoji vrhovni autoritet i da država ima odličnu saradnju sa reisul-ulemom Huseinom Kavazovićem

Mektić je istakao i da se IZ ogradila od svih oblika radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma. Zbog svega navedenog Mektić je izrazio veliku zahvalnost reisu Kavazoviću.

Bh. ministar sigurnosti obratio se tokom sesije čija je tema bila “Implikacije na Zapadni Balkan – terorizam i radikalizam“, koja je održana trećeg dana 94. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO i zasjedanja Posebne grupe Parlamentarne skupštine NATO-a za Mediteran i Bliski istok.

On je istakao da BiH, kao i ostale države u svijetu ima problema sa radikalizmom, ekstremizmom i terorizmom, ali da se sa tim pojavama bori zajedno sa civilnim organizacijama i vjerskim zajednicama, u ovom slučaju sa Islamskom zajednicom BiH.

“Kada je u pitanju radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam u BiH, ličnog sam mišljenja da o tom problemu moramo govoriti transparentno i reći šta sve može biti prijetnja u BiH, ali i iz BiH prema vani. Nema niti jednog problema vezanog za terorizam koji trebamo skrivati, jer će on eskalirati u mnogo težem i složenijem smislu. Zato moramo tražiti partnere na regionalnom i nivou Evropske unije, kao i u okviru antiterorističke globalne koalicije“, rekao je Mektić.

Naveo je i da je BiH prije nekoliko godina donijela zakon kojim se odlazak u paravojne formacije ili na strana ratišta karakteriše kao krivično djelo i da je propisana kazna do pet godina zatvora.

“Kao što smo procesuirali sve naš državljane koji su išli na strana ratišta, tako smo procesuirali i određeni broj državljana koji su vrbovali, podstrekavali i finansirali odlazak na ratišta. Trenutno je nekoliko takvih osoba u zatvorima, a posebno bih istakao Bilala Bosnića, neformalnog vođu selefijske zajednice u BiH, koji je radio na vrbovanju, upućivanju i finansiranju odlaska na ratišta i koji je osuđen je na sedam godina zatvora“, dodao je Mektić, prenosi N1.

Ministar je naveo i da su se bh. vlasti u posljednje vrijeme fokusirale na prevenciju, tako što rade određene projekte kako bi deradikalizovali osobe koje su radikalizovane.

XS
SM
MD
LG