Dostupni linkovi

Ukrajina i Rusija razmijenili optužbe za ubistvo bivšeg ruskog poslanika u Kijevu


Policija vrši uviđaj na mjestu ubistva Denisa Voronenkova
Policija vrši uviđaj na mjestu ubistva Denisa Voronenkova

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko napisao je na svom Twitter nalogu je da je ubistvo bivšeg ruskog parlamentarca Denisa Voronenkova u Kijevu " akt državnog terorizma Rusije".

Kako je napisao na društvenim mrežama ubistvo Voronenkova je" akt državnog terorizma Rusij, zbog kojeg je (Vorošnekov) morao da ode iz ppolitičkih razloga".

Porošenko kaže da, ubistvo nosi "jasnu oznaku ruskih specijalnih službi".

"Voronenkov je bio jedan od glavnih svjedoka ruske agresije prema Ukrajini, a naročito uloge bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča oko omogućavanja ulaska ruskih trupa u Ukrajinu" naveo je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Portparolka ruskog ministarstva, Marija Zaharova odbacila je navode ukrajinskog predsjednika i za ubistvo Voronenkova optužila Kijev.

"Očigledno, smrtonosni režim, kao što što je već činio (ukrajinske vlasti), učiniće sve što je moguće da osiguraju da se nikada ne sazna istina o onome što se dogodilo danas u Kijevu. Nakon izjave ukrajinskog predsjednika Porošenka nemamo nikakvih sumnji u to" rekla je Zaharova, na press konferenciji u Moskvi.

Bivši ruski parlamentarac Denis Voronenkov ubijen je u Kijevu, javljaju ukrajinski i ruski mediji.

Nepoznati napadač je pucao na četrdesetpetogodišnjeg Voronenkova ispred ulaza u luksuzni hotel u glavnom gradu Ukrajine.

Voronenkov, koji je bio član komunističke stranke u donjem domu ruskog parlamenta, preselio se prošle jeseni u Ukrajinu i dobio državljanstvo te zemlje.

On je Rusiju napustio sa svojom ženom, pjevačicom Marijom Maksakovom, koja je takođe bila poslanik.

Voronenkov se tada odrekao ruskog državljanstva i izjavio da je morao da napusti Rusiju zbog toga što ga progone ruske bezbednosne agencije.

Poznat je po kritikama ruske aneksije Krima.

Izvor: AP, Interfax, Unian, Republic

XS
SM
MD
LG