Dostupni linkovi

Tilerson: Kraj politike "strateškog strpljenja" prema Severnoj Koreji


Sve opcije na stolu: Reks Tilerson na konferenciji u Seulu
Sve opcije na stolu: Reks Tilerson na konferenciji u Seulu

Američka politika "strateškog strpljenja" prema Pjongjangu više ne važi, rekao je danas u Seulu američki državni sekretar Reks Tilerson i dodao da su moguće sve opcije, uključujući i vojnu, prenosi Rojters.

"Ako podignu nivo pretnji njihovog programa naoružanja na nivo koji po našem mišljenju zahteva akciju, ta opcija će biti na stolu", rekao je Tilerson na zajedničkoj konferenciji za medije sa južnokorejskim kolegom Jun Bjung-Seom, posle posete demilitarizovanoj zoni koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju.

Tillerson: Nemamo više strpljenja za Sjevernu Koreju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

"Da budem jasan: politika strateškog strpljenja je završena. Razmatramo novi nivo bezbedonosnih i diplomatskih poteza. Sve opcije su na stolu", rekao je.

Tilerson je pozvao Kinu da primeni sankcije protiv Severne Koreje i dodao da nema potrebe da Kina kažnjava Južnu Koreju zbog postavljanja naprednog antiraketnog sistema koji je namenjen odbrani od Severne Koreje.

Tilerson je na prvoj azijskoj turneji od kada je postao državni sekretar, u okviru koje je posetio Japan, a posle Južne Koreje otputovaće u Kinu.

XS
SM
MD
LG