Dostupni linkovi

Podgorica: Novi protest korisnica naknada za žene sa troje djece


Podgorica: Novi protest majki sa troje i više djece
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Podgorica: Novi protest majki sa troje i više djece

Skup korisnica doživotnih mjesečnih naknada za žene sa troje i više djece koje protestuju zbog smanjenja tih primanja, počeo je u danas podne pred zgradom parlamenta u Podgorici.

Protest korisnica naknada za majke sa troje i više djece koje zahtijevaju da se ukine Zakon kojim se smanjuje mjesečni iznos tog primanja trajaće, prema najavama, danonoćno - do ispunjenja zahtjeva.

Darija Begović, predstavnica nezadovoljnih korisnica ove naknade iz Kolašina je, obraćajući se skupu, poručila poručila Vladi da će se kriza državnog budžeta lako riješiti ako se naplati 700 miliona eura od preduzeća koja duguju za porez.

„Svi u vlasti su se okomili na majke i naknade – umanjiti, ukinuti! Ne dozvoljavamo vam da nam uzmete stečeno doživotno, ustavno i zakonsko pravo. Poslaničke i ministarske plate ne smiju da se diraju? To je svetinja? To su zaslužni građani ove zemlje koji su doprinijeli napretku? Vaše plate na 300 eura, pa će država izaći iz krize“, rekla je Begović.

Po prijatnom i sunčanom danu, bez vidljivog prisustva jačih policijskih snaga, ispred bine sa ozvučenjem okupilo se više stotina žena koje su energično iskazivale nezadovoljstvo i izvikivale oštre poruke upućene Vladi, ali i zaigrale uz muziku sa razglasa. Povremeno su im se, preko razglasa, obraćale predstavnice nezadovoljnih žena iz više gradova Crne Gore.

U međuvremenu je Komunalna policija zahtijevala da se bina ukloni jer za to, navodno, nije postojala dozvola, ali su nešto kasnije organizatori obavijestili skup da su „dobili zeleno svijetlo“ za binu.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece zahtijevaju da se ukine Zakon kojim se smanjuje mjesečni iznos tog primanja
Korisnice naknada za majke sa troje i više djece zahtijevaju da se ukine Zakon kojim se smanjuje mjesečni iznos tog primanja

Jelena Dobrašinović iz Berana je zahvalila svima koji su došli na protest.

„Dokazali ste da je majka ličnost zbog koje postoji svijet i nešto sveto što se ne smije dirati“, rekla je Dobrašinović.

Prije formalnog početka skupa, jedna od organizatorki protesta, Željka Savković je u više navrata zahvaljivala ženama koje su došle iz više gradova, ali i pozivala one koje nijesu da to učine.

„Pozivamo majke iz Rožaja koje su dale glas DPS-u da nam se pridruže i da ne dozvole da im je bitnija partija od porodičnog budžeta“, poručila je Savković.

Podsjetimo. Prije dvije godine, usvojen je zakon koji je majkama sa troje i više djece dao pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od 192 do 336 eura mjesečno što je iskoristilo više od 25 hiljada žena.

Decembra prošle godine, parlament je na predlog Vlade, usvojio zakon kojim se ove naknade smanjuju sa 336 na 264, odnosno, sa 192 na 144 eura što je izazvalo nezadovoljstvo korisnica naknada koje su sredinom februara organizovale protest ispred zgrade Vlade.

Nezadovoljne žene su tražile da razgovaraju sa predstavnicima Vlade o ukidanju Zakona o smanjenju naknada, smatrajući da su im zakinuta stečena prava.

Osim kratkotrajnog guranja sa policijom koja je obezbjeđivala ulaz u zgradu, skup je protekao mirno, a okončan je sjutradan, pošto su nezadovoljne korisnice naknada prihvatile Vladin prijedlog da se sastanu naredne nedjelje.

Sastanak do koga je došlo nekoliko dana kasnije nije rezultirao dogovorom jer su predstavnici Vlade ostali čvrsti pri stavu da povratak na veće iznose nije moguć.

Predstavnicama žena su ponudili da uđu u ekspertski tim koji bi se bavio novom kategorizacijom korisnica, što su one odbile.

Vladinu odlučnost da ne popusti zahtjevima žena za vraćanje prvobitnih iznosa naknada pojačao je stav delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, koji je ukazao da su naknade za žene sa troje i više djece „izuzetno opterećenje“ za javne finansije Crne Gore.

Čitav slučaj ima i političku dimenziju: zakon o naknadama za žene sa troje i više djece je izglasan glasovima opozicije i tadašnjih manjih članica vladajuće koalicije: Socijaldemokratske, Bošnjačke i Liberalne partije, dok je protiv ovog zakona bila vladajuća Demokratska partija socijalista koja je pokrenula inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona.

Zakon o smanjenju naknada, izglasala je, bez prisustva opozicije vladajuća DPS koja tvrdi da iza protesta stoji opozicija. Tome u prilog može govoriti prisustvo više opozicionih političara tokom današnjeg, kao i tokom prethodnog skupa.

Međutim, predstavnica nezadovoljnih korisnica naknada, Željka Savković energično odbacuje optužbe o bilo kakvoj povezanosti sa politikom, ali tvrdi da će protest trajati danonoćno, sve dok se zakon kojim su im primanja umanjena, ne ukine.

„Ovaj skup se neće razići. Prijavljen je od 2. do 7. marta, a već danas je podnijet zahtjev za produženje protesta“, zaključila je Savković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG