Dostupni linkovi

Mediji: Poternica za Nikićem zbog pripreme terorističkih napada


Tužilaštvo je početkom meseca proširilo istragu na Nikića koji je od novembra prošle godine van Crne Gore: Zgrada Specijalnog tužilaštva u Podgorici
Tužilaštvo je početkom meseca proširilo istragu na Nikića koji je od novembra prošle godine van Crne Gore: Zgrada Specijalnog tužilaštva u Podgorici

Crnogorske vlasti raspisale su poternicu za Ananijem Nikićem osumnjičenim da je bio deo logističke mreže koja je pripremala teroristički napad u Podgorici na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, objavila je danas podgorička štampa.

Tužilaštvo je početkom meseca proširilo istragu na Nikića koji je od novembra prošle godine van Crne Gore.

Prema informacijama crnogorskih istražitelja, Nikić je Crnu Goru napustio još 9. novembra prošle godine, a operativni podaci ukazuju da se nalazi na teritoriji Rusije, piše Pobjeda.

Nikić je prevodilac opozicionog Demokratskog fronta, prenose podgorički mediji, dok prema istim izvorima Tužilaštvo tvrdi da je Nikić radio za rusku obaveštajnu službu FSB.

Pod istragom Specijalnog tužilaštva za sada je 25 osoba zbog sumnje da su počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Medju njima su i dvojica čelnika opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević kojima je Skupština ukinula imunitet i koji su početkom sedmice saslušani u Specijalnom tužilaštvu.

Za organizatora neuspelog pokušaja terorizma tužilaštvo je označilo pripadnika ruske vojne obaveštajne službe Eduarda Šišmakova, koji je koristio lažni identitet i pasoš sa prezimenom Širokov.

Tužilaštvo je saopštilo da su u pokušaj terorizma umešani "ruski državni organi na odredjenom nivou", što zvanična Moskva kategorički negira i optužuje Podgoricu da vodi "antirusku informativnu kampanju".

Podgorica odbacuje takve navode Moskve, optužuje je da se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari Crne Gore i poziva je na "strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih" reakcija.

Tužilaštvo Crne Gore je saopštilo da su u prikupljanju dokaza pomogle službe "partnerskih zemalja", Velike Britanije i SAD.

XS
SM
MD
LG