Dostupni linkovi

Izraelski mediji: Netanjahu odustao od novog jevrejskog naselja zbog Trampa


Jevrejska naselja u blizini Jerusalima
Jevrejska naselja u blizini Jerusalima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da poziv predsednika SAD Donalda Trampa na uzdržavanje od izgradnje u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali otežava nastojanje da se na toj teritoriji osnuje novo naselje za naseljenike koji su se nedavno evakusaili iz ilegalnog naselja Amona.

Netanjahu je na sinoćnom sastanku užeg sastava vlade, zaduženih za bezbednost, najavio da će najverovatnije naći drugo rešenje za evakuisane, iako im je obećao da će za njih izgraditi novo naselje, navode izraelski mediji, pozivajući se na dva anonimna visoka zvaničnika.

Ako bi bilo izgrađeno bilo bi to prvo novo naselje na okupiranoj Zapadnoj obali posle dve decenije.

Na sednici vlade pre tog sastanka ministri iz ultradesne partije Jevrejski dom su pitali Netanjahua o prošlonedeljnoj poseti Vašingtonu i razgovoru sa Trampom, interesujući se šta je predsednik SAD rekao za novo naselje, naglasivši da se obećanje mora ispuniti.

Netanjahu je u odgovoru objasnio Trampovu nameru da dve zemlje saveznice u potpunosti sarađuju u oblasti bezbednosti i strategije, dodavši da je potrebno naći rešenje za evakuisane iz Amone, oko 50 porodica, ali da stvaranje novog naselja nije visoko na listi prioriteta.

"Uz svo dužno poštovanje prema Amoni potrebno je da sada koordinišeno s Trampom pitanje Irana. To pitanje je vrhunski prioritet, ne tiče me se koliko tvitova ljudi ovde pišu", rekao je Netanjahu, kako prenosi list Harec.

Izraelski komentatori su odmah nakon sastanka Netanjahua i Trampa u Beloj kući i Trampovog zahteva naveli da Netajahu preispituje obećanje o novom naselju.

XS
SM
MD
LG