Dostupni linkovi

Save the Children: U Mosulu zarobljeno 350.000 dece


Oko 350.000 dece zarobljeno je u zapadnom delu Mosula gde su iračke snage pokrenule operaciju proterivanja militanata takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), upozorila je britanska nevladina organizacija „Save the Children“ (Spasimo decu) pozivajući iračke snage da sve učine da ih zaštite.

"Treba što pre obezbediti koridore za evakuaciju civila", rekao je Mauricio Krivalero, direktor te nevladine organizacije u Iraku, u vreme početka operacije za povraćaj zapadnog dela grada Mosula od Islamske države.

Oko 350.000 dece, starosti do 18 godina, zarobljeno je u zapadnom delu Mosula i posledice bombardovanja u tim uskim i gusto naseljenim ulicama moglo bi da budu teže nego što smo videli dosad u sukobu, naveo je u saopštenju.

Porodice koje je kontaktirala ta nevladina organizacija su potvrdile da "bežanje nije opcija" zbog toga što borci Islamske države upućuju pretnje pogubljenjima, ali i zbog snajperista i mina.

Krivalero je rekao da deca u zapadnom Mosulu imaju "izbor" između bombi, borbi i gladi ako ostanu, i pogubljenja i snajperske vatre ako pokušaju da beže.

"Iračke snage i njihovi saveznici uključujući SAD i Veliku Britaniju treba sve da učine da zaštite decu i njihove porodice", rekao je on i dodao da počinje da ponestaje hrane, vode i lekova.

Iračke snage pozvale su ranije u nedelju, na početku operacije, stanovništvo da se zatvori u svoje kuće.

Bitka za zapadni Mosul bi, prema proceni analitičara mogla da bude izuzetno teška, pošto je to poslednje uporište IDIL-a u Iraku.

Operacija je pokrenuta četiri meseca od kada je, 17. oktobra, počela ofanziva za povratak Mosula koji su militanti IDIL-a zauzeli 2014. godine.

XS
SM
MD
LG