Dostupni linkovi

Svečana sednica Skupštine Kosova povodom godišnjice nezavisnosti


Pre devet godina završen je jedan san na Kosovu a počeo je drugi, završena je borba za slobodu, i počeo je rad na učlanjenju Kosova u NATO i EU, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači na svečanoj sednici Skupštine povodom 17. februara, devete godišnjice od proglašenja nezavisnosti.

Sednici su prisustvovali strani diplomati, te i premijer Albanije, Edi Rama. Govor Tačija bojkotovali su poslanici opoizicionog Samoopredeljenja.

Na samom početku govora Tači se zahvalio Sjedinjenim drzzavama na prijateljstvu, pomoći i posebnim odnosima.

On je kazao da je Kosovo i pored mnogih izazova za ovih devet godina postiglo dosta – izgrađeni su novi gradovi, sela, škole, autoputevi, i ostala je „nepromenjena ljubav prema domovini“.

Kao dostignuća izvodojio je izgradnju demokratskih institucije, Policiju Kosova i Bezbednosnih snaga. Dodao je da su integrisane su sve zajednice i izgrađeni dobri odnosi sa svim susedima, a uspostavljena je i saradnaj sa Srbijom. Dodao je da svet danas zna više o Kosov zahvaljujući sportistima i umetnicima Kosova.

„Majlinda Keljmendi, Mimoza Djakova, Rita Ora, Dua Lipa, ekipe filmova Home i Shok, naši fubaleri, košarkaši i ostali sportisti širom sveta. To je Kosovo koje svet danas poznaje. Zemlja ljudi koji se ne predaju“, kazao je Tači.

On je naveo da se političari mogu razlikovati po svojim ubeđenjima, ali poručio da treba postojati jedinstvo u očuvanju drzzave Kosova.

Isa Mustafa, premijer Kosova, Kosovo je na devetoj godišnjici demokratska zemlja koja proizvodi mir na Balkanu.

„Ali u slučaju provokacija koje ugrozzavaju naš suverenitet, Kosovo će delovati zrelo, kao kredibilna drzzava“, poručio je Mustafa.

On je takođe preneo da Kosovo u ovoj godini izlazi iz praga siromaštva, i da će se, na osnovu kriterijuma Svetske banke, Kosovo smatrati zemljom sa srednjim primanjima.

XS
SM
MD
LG