Dostupni linkovi

Odložena sjednica PS BiH zbog nedolaska poslanika iz RS


Parlamentarna skupština BiH, ilustrativna fotografija
Parlamentarna skupština BiH, ilustrativna fotografija

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH odgođena je danas, nakon što se nakon što se na sjednici nisu pojavili poslanici iz Republike Srpske koji su jučer odlučili da neće prisustvovati. Oni su tražili da sjednica bude odgođena dok Predsjedništvo BiH ne donese odluku o reviziji presude protiv Srbije.

Sedam poslanika na proširenom Kolegiju je glasalo za odgađanje sjednice, dok je Damir Bećirović iz Demokratske fronte bio suzdržan. Sjednica je odgođena za 7. mart.

Iako je postojao kvorum, bilo je nemoguće odlučivati zato što zbog odsustva poslanika iz RS-a nema entitetske većine.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović, nakon odluke o odgađanju sjednice, rekao je da je bojkot poslanika iz Republike Srpske antidejtonsko djelovanje i u suprotnosti sa Poslovnikom doma.

"Odlučili smo da nećemo raditi bez prisustva jednog naroda. Odluka poslanika iz RS-a da ne dolaze na sjednicu je antidejtonska i u suprotnosti je s Poslovnikom doma", kazao je on i dodao da nije moguće spajati reviziju presude sa radom državnog Parlamenta, te da niko ne može uslovljavati rad tog zakonodavnog tijela.

Poslanici iz RS-a smatraju da nedolazak na sjednicu nije blokada institucija, ali da se sjednica ne treba održati sve dok Predsjedništvo BiH ne donese odluku o reviziji presude protiv Srbije.

Sve to otvorilo je pitanje nove krize vlasti na državnom nivou, naročito ukoliko bošnjački politički vrh odluči da podnese zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

Staša Košarac (SNSD) je kazao da se ne radi o blokadi institucija, već legitimnoj odluci da se sjednica odgodi.

"Bakir Izetbegović ne poštuje Ustav BiH i svi srpski poslanici odlaze sve dok se Izetbegović ne vrati primjeni Ustava. Ovo je legitimna inicijativa koja je upućena dok se ne riješi problem u vezi sa revizijom presude", rekao je on novinarima u Parlamentu.

Odgađanje sjednice jučer su podržali Srpska Demokratska Stranka i Savez nezavisnih socijaldemokrata koji smatraju da je BiH u ustavnoj krizi, a HDZ je bio suzdržan.

XS
SM
MD
LG