Dostupni linkovi

Sve više pitanja o 'ruskim vezama' Trumpovih saradnika


Predsjednik SAD Donald Trump u prisustvu najbližih saradnika, među kojim je bio i Michael Flynn, tokom izjave za ruske medije u januaru 2017.
Predsjednik SAD Donald Trump u prisustvu najbližih saradnika, među kojim je bio i Michael Flynn, tokom izjave za ruske medije u januaru 2017.

Čelnici Komiteta za pravosuđe američkog Senata iz Demokratske i Republikanske stranke zatražili su od državnog tužioca Jeffa Sessionsa i direktora FBI-a Jamesa Comeya da im dostave dokumenta i obezbijede saslušanje povodom slučaja Michaela Flynna, koji je otišao sa funkcije savjetnika za sigurnost nakon što je otkriveno da je prije stupanja na tu dužnost sa ruskim ambasadorom u Washingtonu razgovarao o američkim sankcijama Rusiji.

Pozivajući se na izveštaje da su i Federalni istražni biro i Ministarstvo pravde učestvovali u događajima koji su doveli do Flynnovog odlaska, senatori Chuck Grasli i Dianne Feinstein saopštili su da su ti izvještaji pokrenuli "značajno pitanje” o Flynnovom razgovoru sa ruskim zvaničnicima.

Dodatni pritisak na Bijelu kuću uslijedio je nakon komentara predsjednika Odbora za vanjske poslove Bob Corkera, osobe koja je podržavala aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Za Boba Corkera je upitno da li Bijela kuća, sada nakon svega, može da se stabilizuje
Za Boba Corkera je upitno da li Bijela kuća, sada nakon svega, može da se stabilizuje

Corker je kazao da pitanje u vezi sa Rusijom prijeti da ugrozi Trumpovu agendu o rješavanju domaćih pitanja, kao što su zdravstvena i poreska politika. Za Corkera je upitno da li Bijela kuća, sada nakon svega, može da se stabilizuje. Corker, također, navodi da bi Flynn o svemu trebalo da svjedoči pred Kongresom:

“Hajde da što je prije moguće riješimo ovo pitanje oko Rusije. Možda je problem mnogo dublji nego što mi sada sumnjamo”, rekao je Corker u jutarnjem programu MSNBC .

Senator Lindsey Graham traži da, ukoliko se utvrdi da je Trumpov izborni štab tokom predsjedničke kampanje komunicirao sa Rusima, cijeli slučaj istraži posebna komisija čiji bi predstavnici bili iz redova i republikanaca i demokrata.

Predsjednik Odbora za oružane snage SAD, senator John McCain, nije isključio nezavisnu istragu, ali je rekao da i ostali poslanici "moraju da saznaju mnoge osnovne informacije", prvo o Flynnovoj komunikaciji i navodnim kontaktima između ruskih zvaničnika i predstavnika Trumpovog izbornog tima.

“Ovakve stvari uvijek isisavaju kiseonik iz prostorije", bio je slikovit McCain i dodao:

“Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD nije potpredsjedniku države rekao istinu i morao je da bude otpušten. To nas dovodi do mnogih pitanja koja traže odgovore. Bez savjetnika za nacionalnu sigurnost i dok imamo sve ove stvari koje se događaju u Bijeloj kući, naša nacionalna sigurnost je nefunkcionalna".

Demokrate sumnjaju da će republikanska većina u Kongresu, kao i Ministarstvo pravde, pogurati rješavanje ovog slučaja dovoljno energično. No, i oni traže nezavisnu istragu moguće nezakonite komunikacije Michaela Flynna i ruske vlade, kao i svih eventualnih pokušaja, kako Flynna, tako i Bijele kuće, u eventualnom prikrivanju pogrešnih akcija.

Najmoćniji demokrata u Senatu, Chuck Schumer, rekao je da, tužilac Sessions, blizak saveznik Trumpa, ne može učestvovati u bilo kakvoj istrazi ovog slučaja:

“Tužioci ne bi trebalo da dostavljaju izvještaje senatoru koji je podržavao Trumpovu kampanju”.

No, predstavnici republikanaca u Senatu i predstavničkom domu Kongresa, odbili su inicijativu o formiranju nezavisne komisije, po uzoru na onu iz afere Watergate, navodeći da republiknaski predstavnici u Komitetu za pravosuđe mogu da obave taj posao.

U međuvremenu, nastavljena je istraga o optužbama da je prošle godine, tokom predsjedničke trke za izbore u SAD, Rusija hakovala elektronsku poštu kandidatkinje demokrata Hilary Clinton sa namjerom da na taj način preokrene tok kampanje u korist kandidata, republikanaca Donalda Trumpa.

Reuters navodi da američki agenti i službe sada istražuju moguće ruske špijunske operacije u SAD. Oni, također, istražuju moguće kontakte ruskih zvaničnika sa predstavnicima Trumpovog izbornog tima.

FBI je nedavno ispitao Flynna o njegovim telefonskim razgovorima sa ruskim ambasadorom, koje je obavljao u vrijeme kada je Obamina administracija pripremala novi set sankcija protiv Rusije zbog informacija o tome da su Rusi hakovali izbornu kampanju.

Trump: Flynn u javnosti dobio ‘nepravedan’ tretman
Trump: Flynn u javnosti dobio ‘nepravedan’ tretman

Istražioci do sada nisu otkrili bilo kakve dokaze o postojanju komunikacije članova Trumpovog tima sa ruskim zvaničnicima uoči početka predsjedničke kampanje, kao ni bilo kakve dokaze o umiješanosti u kriminalne aktivnosti Flynna ili nekog drugog člana Trumpovog tima.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je oštro reagovao na, kako je kazao, nezakonito curenje povjerljivih informacija o istrazi u medijima, dodajući da je Flynn u javnosti dobio ‘nepravedan’ tretman.

Saglasan je i predsjedavajući Odbora za pravosuđe Grassley, koji kaže da dok bi Flynn trebalo da odgovara za svaku pogrešku, na isti način bi trebalo da odgovara svako u administraciji ko iznosi povjerljive informacije.

"Mislim da bi trebalo da počnemo da razmišljamo na način da nisu samo opasni pokušaji nekih stranih sila da utiču na naše izbore, nego da je možda strašnije to da obavještajni zvaničnici u našoj administraciji možda pokušavaju da podriju našu vladu", kazao je Grassley na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG