Dostupni linkovi

Upitno održavanje sjednice Parlamenta BiH u četvrtak


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Održavanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za četvrtak, je neizvjesno, nakon što su stranke iz Republike Srpske zatražile prolongiranje dok ne bude donesena zvanična odluka o (ne)pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, iz Srpske demokratske stranke, danas je zatražio odgađanje sjednice.

On je sadašnju situaciju nazvao ustavnom krizom, kazavši da se smatra da se institucije ponašaju neustavno, s obzirom na to da o reviziji odlučuju pojedinci, a ne institucije.

Bosić je pojasnio da ne postoje demokratski uslovi za održavanje sjednice, obrazlažući da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio na kršenje Ustava zbog odluke da se o toj reviziji presude po tužbi raspravlja na neformalnim sastancima.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma je danas potvrdio da je inicijativa Bosića odbijena i da će sjednica biti održana.

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske kazali su da će doći u zgradu Parlamenta, ali da neće prisustvovati sjednici.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ranije rekao da se razmatra mogućnost revizije postupka protiv Srbije za agresiju i genocid, a nakon osuđujuće presude Radovanu Karadžiću, koji je u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 40 godina.

XS
SM
MD
LG