Dostupni linkovi

Srbija vs Hrvatska: Povratak u prošlost malih igrača


Nakon što je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otkazao svoje sudjelovanje na regionalnom susretu u Hrvatskoj, hrvatska strana pozvala je veleposlanicu Srbije u Hrvatskoj, uložila joj oštar prosvjed: Zagreb, Trg Bana Jelačića
Nakon što je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otkazao svoje sudjelovanje na regionalnom susretu u Hrvatskoj, hrvatska strana pozvala je veleposlanicu Srbije u Hrvatskoj, uložila joj oštar prosvjed: Zagreb, Trg Bana Jelačića

Iznova frcaju iskre na relaciji Zagreb - Beograd. Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otkazuje dolazak na skup u Hrvatskoj, hrvatska diplomacija odbila je Dačićev zahtjev za bilateralni susret sa njegovim hrvatskim kolegom Davor Ivo Stierom, a temelj uzajamnih prigovora su teme iz prošlosti. Prošlost ne smije biti glavni sadržaj odnosa dviju država, a dodatni problem je u tome da lideri dviju zemalja umišljaju da su njihove države mnogo važniji igrači nego što ustvari jesu, kažu analitičari.

Nakon što je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otkazao svoje sudjelovanje na regionalnom susretu u Hrvatskoj, zamjerajući Hrvatskoj odnos prema prošlosti, a kardinala Alojzija Stepinca nazivajući ratnim zločincem, hrvatska strana pozvala je veleposlanicu Srbije u Hrvatskoj, uložila joj oštar prosvjed i otklonila mogućnost susreta dvojice ministara, što je Dačić tražio.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier podsjetio je da je Stepinca pred gotovo 20 godina proglasio blaženikom tadašnji papa Ivan Pavao Drugi.

"Što će sada Dačić reći – da je sveti Ivan Pavao Drugi proglasio blaženikom ratnog zločinca? Hoće li reći da je sveti Ivan Pavao Drugi fašist? Tu je posrijedi nešto drugo – njega ne zanimaju činjenice, nego po onom starom komunističkom šablonu onu staru ideju da su svi hrvati genocidni. To smo već vidjeli", naveo je Stier.

Davor Ivo Stier
Davor Ivo Stier


Komunikacija službenog Zagreba i službenog Beograda je nužna, ona se i obavlja, ali ne preko Dačića, kaže hrvatski ministar, obrazlažući odbijanja Dačićevog traženja sastanka.

"Hrvatska vlada neće pasti na te provokacije. Dačić je tražio bilateralni sastanak već ovog vikenda i naravno da sam odbio takav zahtjev. Jer, mi trebamo imati dijalog sa Beogradom i imamo kanal za dijalog, ali očito da Dačić nije taj kanal za dijalog", riječi su ministra Stiera.

Stierove ocjene podržao je i premijer Andrej Plenković.

"Za dijalog postoje različiti kanali, a dirati u neke teme na ovaj način za Hrvatsku neće proći", rekao je hrvatski premijer.

"Utrka" u naoružanju

Politički analitičar i bivši hrvatski diplomat Božo Kovačević za RSE ocjenjuje da je nedvojbeno "da bi dvije zemlje trebale biti zainteresirane za rješavanje još uvijek otvorenih pitanja, međutim, očito nije tako."

"Potezi koji se povlače sa obje strane, a osobito izjave koje dolaze od strane službenih predstavnika Srbije govore kao da je političkim elitama stalo da ti odnosi ne budu dobri", dodaje Kovačević.

Neke stvari koje se dešavaju u Hrvatskoj mogu biti povod za reakcije službenog Beograda, ali ne smije se cjelinu odnosa svesti samo na to, upozorava Kovačević.

"Stanovitu osnovu za neraspoloženje srpske političke elite mogu predstavljati neki događaji u Hrvatskoj koji se tiču Stepinca, koji se tiču dizanja spomenika Miri Barešiću i uopće tretmana prošlosti, osobito onog dijela prošlosti iz Drugog svjetskog rata, ali to nipošto ne bi smio biti glavni sadržaj bilateralne komunikacije službenih predstavnika dviju zemalja", ističe analitičar Kovačević.

Spomenik Miri Barešiću u selu Drage, Hrvatska
Spomenik Miri Barešiću u selu Drage, Hrvatska


Božo Kovačević zamjera hrvatskim vlastima da prelagano pristaju na neku mini verziju utrke u naoružanju sa Srbijom.

"Kao da bi odnosi Srbije i Hrvatske bili presudni za to hoće li doći do šireg vojnog sukoba ili ne. Mislim da su i Hrvatska i Srbija zapravo mali igrači koji umišljaju da su puno važniji nego što jesu", zaključuje Božo Kovačević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG