Dostupni linkovi

Sukob na istoku Ukrajine: Kijev u mreži Kremlja


Ukrajinski vojnik na položaju blizu Avidijivke, 9. februar 2017
Ukrajinski vojnik na položaju blizu Avidijivke, 9. februar 2017

Svjetski mediji bavili su prethodnih dana uzrocima obnove sukoba na istoku Ukrajine u kojima je u protekle dvije sedmice stradalo više od 40 civila i vojnika, na teritoriji pod kontrolom vladinih snaga kao i u područjima koja su pod vlašću separatista koje podržava Rusija. što je bila tema na "Zašto?".

Svi ste, dakle, primjetili malu debatu koja se vodi oko toga ko je počeo posljednju rundu borbi u Donbasu, piše stručnjak za Rusiju Brian Whitmore u svom dnevnom blogu o Kremlju.

Jedan svjedok kaže ovo. Drugi kaže ono. A još jedan nešto skroz drugačije.

No, ovo je važno: rasprava o tome ko je počeo nedavne sukobe u i oko Avdijivke nema u vidu vrlo važnu stvar – i ignoriše vrlo važnu činjenicu.

A to je da je jedini razlog zašto uopšte ima rata u Donbasu -- jedini razlog – to što Rusija želi da bude rata u Donbasu.

Ovo nije civilni rat. Ovo nije konflikt u kojem krivicu dijele obje strane. To je proizvedeni rat i proizvela ga je Rusija.

Ovo je agresija Rusije protiv suverene države i traje već tri godine. Kao rezultat toga, skoro 10.000 ljudi je poginulo.

Fokus treba biti na tome.

Rasprava oko toga ko je ispalio prvi pucanj u Avdijivki nije samo smiješna, ona ide direktno na mlin propagandne mašine Vladimira Putina.

Jer ovo je upravo rasprava kojom Putin želi da se bavimo – ona koja se bavi sitnicama i perpetuira fikciju da je ovo domaći konflikt između dvije ukrajinske frakcije.

Prethodnih dana Rusija je obnovila smrtonosne napade u svom de facto ratu sa Ukrajinom, piše ruski aktivista i liberalni političar Ilja Jašin u osvrtu na uzroke sukoba.

Možda je ovo rani test predsjednika Vladimira Putina za predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Možda se Putin kladi da nova nacionalistička američka administracija nema apetita za strane sukobe. Kako god, jedna stvar je jasna: Ukrajina je prvi korak za Kremlj na putu obnove Sovjetskog Saveza.

Gospodin Putin je nelegalno preuzeo kontrolu nad ukrajinskom teritorijom na Krimskom poluostrvu 2014. godine i podržava vojnike koji se bore na istoku Ukrajine.

Kremlj negira okupaciju Ukrajine i uspio je stvoriti uvjerljivu propagandu kao podršku nelegalnom pripojenju Krima.

Ali nemojte sumnjati. Kremlj želi punu kontrolu Ukrajine.

I dokle god gospodin Putin bude predsjednik Rusije, to se neće promijeniti.

Kijev je upro prstom u Rusiju kao krivca za nedavnu obnovu sukoba i postoje i neki dokazi za to, smatra Isaac Webb u analizi situacije sukoba na istoku Ukrajine.

Ipak, za razliku od prethodnih velikih konfrontacija, nema dokaza da su regularne ruske trupe uključene u trenutne borbe.

No, napredovanje Kijeva je također doprinijelo rasplamsavanju rata. Otkada je napustio politiku uzdržanosti prošle jeseni, Kijev je pravio sve češće izlete u "sivu zonu" – ničiju zemlju izneđu vladinih i separatitičkih snaga duž linije fronta, za čiju kontrolu su se dvije strane borile od potpisivanja prvog, propalog mirovnog sporazuma u septembru 2014.

Nedostatak protivljenja Porošenkovoj ratnoj retorici znači da su se mnogo pretplatili na ideju da se mir može osvojiti samo ratom.

Ali, ako su prethodni sporazumi iz Minska ikakav pokazatelj, neće Ukrajina biti ta koja će nametnuti dogovor Rusiji i separatistima: Ukrajina je bila prisiljena da prihvati sporazume Minsk I i Minsk II pod ruskim uslovima, nakon teških gubitaka koje su im nanijele ruske jedinice u krvavim bitkama kod Ilovajska i Debaljceva.

Ako Kijev ne zauzme pomirljiviji stav, ovo bi vrlo lako mogla biti paradigma za bilo koji mirovni dogovor, kada god bude potpisan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG