Dostupni linkovi

Vrdoljak o snimanju filma o Gotovini: Neću ništa izmišljati


Ante Gotovina vratio se u Hrvatsku 2012. nakon oslobađajuće presude Haškog suda
Ante Gotovina vratio se u Hrvatsku 2012. nakon oslobađajuće presude Haškog suda

Doajen hrvatske kinematografije Antun Vrdoljak ocijenio je da je biografija umirovljenog generala Ante Gotovine dobar materijal za film o njemu, ali i o ratu u Hrvatskoj. Film će financirati Hrvatska radio-televizija (HRT) i Hrvatski audio-vizualni centar, a snimanje počinje 20. veljače. Gotovina je zbog optužbe za ratne zločine za vrijeme i nakon hrvatske vojno redarstvene akcije "Oluja" proveo sedam godina u haškom pritvoru i 2012. je pravomoćno oslobođen.

Za desetak danazapočinje snimanje filma i televizijske serije General o životu generala Ante Gotovine, u režiji i po scenariju doajena hrvatske kinematografije Antuna Vrdoljaka. Glavnu će ulogu Ante Gotovine glumiti Goran Višnjić, hrvatsko-američki glumac koji je bio jedna od zvijezda nagrađivane NBC serije Hitna služba, koja se prikazivala i u Hrvatskoj i Srbiji.

U Zadru je već održana audicija za statiste za prve scene koje će biti snimane na Velebitu, a producenti dogovaraju sa Hrvatskom vojskom korištenje tenkova za snimanje bitke kod Okučana, gdje su 1991. godine hrvatske snage zaustavile prodor banjalučkog korpusa Jugoslavenske narodne armije (JNA), i gdje je Gotovina ranjen.

Film će biti snimljen u režiji i po scenariju Antuna Vrdoljaka
Film će biti snimljen u režiji i po scenariju Antuna Vrdoljaka

Koproducent filma je Kiklop film, Vrdoljakovog sina Andrije, koji za naš program otkriva ponešto o filmu.

"Snimamo od 20. veljače do 30. lipnja. Snimamo cijeli životni i ratni put generala Ante Gotovine. Dakle, to je priča o njemu i o Domovinskom ratu. Priča o Domovinskom ratu je priča o onim velikim akcijama koje je vodio Ante Gotovina. Film počinje sa njegovom prvostupanjskom osuđujućom presudom i onda kreće retrospekcija cijelog života, a završava sa njegovom oslobađajućom presudom i povratkom u Zagreb", kaže Andrija Vrdoljak.

Kontaktirali smo i osamdesetpetogodišnjeg Antuna Vrdoljaka koji o tome kako će u filmu biti prikazan rat kaže:

"Neću ništa izmišljati. To nije bilo tako daleko da to ljudi ne bi znali."

Najpoznatija glumačka imena

Glumit će brojni najpoznatiji hrvatski glumci, a javnost najviše zanimaju ženski likovi. Nataša Janjić igra novinarku Hrvatske televizije Vesnu Karuzu s kojom Gotovina iz ratnih vremena ima kćer Anu. Zrinka Cvitešić glumit će ili prvu ili drugu Gotovininu ženu – ili kolumbijsku novinarku Ximenu Dalel, ili Dunju Zloić.

Film će biti sniman u Francuskoj i Africi, gdje je Gotovina bio kao pripadnik Legije stranaca, u Kolumbiji, gdje se upoznao sa svojom prvom suprugom, i na lokacijama bitaka u ratu u Hrvatskoj.

Ante Gotovina se1991. vratio u Hrvatsku i uključio u borbe, kada je i ranjen. Napreduje u hijerarhiji i u "Oluji" zapovijeda napadom na samoproglašenu, takozvanu "Republiku Srpsku Krajinu" s juga.

Haški tribunal optužuje ga za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti za vrijeme i nakon "Oluje", on u bijegu provodi 4,5 godine, a španjolska policija hapsi ga 2005. na Kanarskim otocima.

Nakon sedam godina haškog pritvora i prvostupanjske presude kojom je osuđen na 24 godine, drugostupanjsko vijeće oslobađa ga 2012. godine svih optužbi i on se vraća u Hrvatsku. Bavi se uzgojem tuna i nije prisutan u javnosti, osim povremenim porukama da je rat gotov i da se valja okrenuti budućnosti. Član je Vijeća za nacionalnu sigurnost, savjetodavnog tijela predsjednice.

(Fotogalerija: Povratak Ante Gotovine i Mladena Markača u Hrvatsku nakon oslobađajuće presude Haškog suda, studeni 2012)

Hrvatska radio-televizija sudjeluje u financiranju filma i serije u osam nastavaka sa 9,6 milijuna kuna (oko 1,3 milijuna eura), a državni fond za film - od desnice prozivani Hrvatski audio-vizualni centar (HAVC) sa 4,2 milijuna kuna (560.000 eura).

Nadzorni odbor HRT-a zatražio je reviziju svih ranije ugovorenih vanjskih projekata, među koje spada i "General", a neki mediji navode da je tadašnji prvi čovjek javnog servisa Siniša Kovačić dao novac na temelju izravne pogodbe i da se kasni sa početkom snimanja.

Andrija Vrdoljak za naš program odgovara kako je početak snimanja pomaknut s prosinca na veljaču zato što HRT nije isplatio prvu ratu ugovorenog novca.

"A novac je dobiven temeljem natječaja na kojeg smo se javili. Kada su nam javili da su zainteresirani, pregovarali smo s povjerenstvom koje je formirala Produkcija HRT-a", kaže mlađi Vrdoljak.

"Mi smo imali sastanak s tim povjerenstvom i još jednom predstavili svoj projekt. Oni su nam postavili svoje uvjete, mi smo se s njima oko tih uvjeta dogovorili i tada je potpisan ugovor. Dakle, ugovor nije potpisan kao izravna pogodba. Nismo mi Kovačiću nudili scenarij niti projekt, nego smo ga nudili na natječaju", navodi Andrija Vrdoljak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG