Dostupni linkovi

Lideri EU zabrinuti zbog budućih onosa sa Trumpom


Lideri EU na zvaničnom fotografisanju na summitu EU na Malti, Valeta 3.februar 2017.
Lideri EU na zvaničnom fotografisanju na summitu EU na Malti, Valeta 3.februar 2017.

Lideri EU na Malti su usagalsili nove korake o smanjenju broja migranata koji u Evropu dolaze preko Sredozemnog mora. Na summitu u Veleti prijestonici Malte, koja trenutno predsjedava EU, zemlje članice su se dogovorile da budu jednistvene u predstojećim pregovorima sa Britanijom o Brexitu.

Na summit su izažene brige mnogih lidera u vezi budućnosti odnosa sa SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom, za kojeg je francuski predsjednik Francoise Hollande rekao da vrši “neprihvatljiv” pritisak na EU.

I prije summita EU lidera, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk Trumpa je svrstao u kategoriju "prijetnje" po EU.

Za Francusku i Njemačku ima samo jedno rješenje za nepredvidljivog partnera.

"Mnoge zemlje moraju da shvate da je njihova budućnost prije svega u Evropskoj Uniji, a ne u ko zna kakvim bilateralnim odnosima sa SAD" rekao je Hollande.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da "što snažnije definišemo i razjasnimo našu ulogu u svijetu, bolje ćemo postaviti svoje transatlanske odnose".

Predsjednica Litvanije Dalia Grybauskaite je ukazala da je gotvo nemoguće izgraditi most prema Trumpu jer "danas komuniciramo sa SAD uglavnom preko Twittera".

Predstavnici EU traže zauzimanje zajedničke strategije prema Trumpu poručujući da se “plaše da će se njegova retorika pretvoriti u politiku”.

Premijer Malte Joseph Muscat je pojasnio:

“Tokom ručka smo imali veoma otvorenu diskusiju koja se tiče novog razvoja situcije u našem transatlanskom partnerstvu sa SAD. Naravno postoji zabrinutost među evropskom 28-kom o nekim odlukama koje je preduzela nova američka administracija, kao i načinu ponašanja koji je usvojila ova administracija“.

Mucat kaže da nema nikakvog osjećaja antiamerikanizma, već samo osjećaj da treba da sarađujemo sa SAD kao uvjek.

"Ali moramo da pokažemo gdje i kada je to potrebno da ne možemo odćutati kada je riječ o principima. I kao i u svakoj dobroj vezi moramo i hoćemo da govorimo veoma jasno kada vidimo da su ti principi pogaženi" poručio je premijer Malte.

XS
SM
MD
LG