Dostupni linkovi

Francuska: Drugi krug stranačkih izbora kandidata levice


U Francuskoj su u nedelju otvorena birališta za drugi krug stranačkih izbora socijalista za predsedničkog kandidata na kojem će glasači birati između bivšeg premijera Manuela Valsa i Benoaa Amona.

Više od 7.000 biračkih mesta otvoreno je u 8.00 sati ujutro, a zatvaraju se u 19.00.

U prvom krugu stranačkih izbora socijalista pre nedelju dana, bivši ministar prosvete Amon osvojio je 36,03 odsto glasova, a bivši premijer Vals 31,48 odsto.

Arno Montbur, koji je bio treći sa 17,6 odsto glasova, odmah je po objavljivanju prvih rezultata izjavio je da će podržati Amona u drugom krugu.

Kako ocenjuju mediji, Vals (54) nudi "realističan i pouzdani projekat budućnosti Francuske" bez "iluzija i razočaranja", dok Amon (49) nudi "drugačiju budućnost", odbacujući "stari poredak".

Zbog sadašnje opšte nepopularnosti socijalista, analitičari ocenjuju da postoji mogućnost da se pobednik današnjih izbora, umesto da izađe sam na izbore, priključi kandidatu Emanuelu Makronu, bivšem ministru koji je osnovao centristički Pokret (En marche) ili kandidatu radikalne levice Žan-Liku Melanšonu, jer obojica ima veću podršku nego socijalisti.

Ankete za sada daju prednost kandidatu desnice Fransoa Fijonu i kandidatkinji krajnje desnice Marin Le Pen, za koje se pretpostavlja da bi mogli da udju u drugi krug predsedničkih izbora predvidjenih za proleće.

Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj zakazan je 23. aprila.

XS
SM
MD
LG