Dostupni linkovi

Bugarska: Prevremeni parlamentarni izbori zakazani za 26. mart


Predsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev

Predsednik Bugarske Rumen Radev zakazao je danas prevremene parlamentarne izbore za 26. mart, a za vršioca dužnosti premijera imenovao Ognjana Gerdžikova, pošto je bivši premijer Bojko Borisov u novembru podneo ostavku.

Borisov, lider stranke desnog centra GERB, podneo je ostavku pošto je njegova kandidatkinja na predsedničkim izborima Cecka Cačeva ubedljivo poražena od Radeva, koga su podržali socijalisti.

Gerdžikov će do prevremenih izbora biti na čelu ekspertske vlade, a Radev, koji je na dužnost stupio 21. januara, danas je potpisao i dekret kojim je naredio raspuštanje parlamenta 27. januara.

Gerdžikov je od 2001. do 2005. godine bio predsednik parlamenta i jedan je od osnivača Nacionalnog pokreta za stabilnost i progres (NDSV), zajedno s bivšim bugarskim kraljem Simeonom Drugim.

Rezultati anketa pokazuju da su socijalisti i Borisovljev GERB prilično izjednačeni, što bi moglo da oteža formiranje buduće vlade.

Borisov je prvi bugarski premijer postkomunističkog perioda s dva premijerska mandata, a ostavku je podnosio i 2013. godine posle masovnih protesta zbog korupcije, nakon čega je ponovo izabran u oktobru 2014. godine.

XS
SM
MD
LG