Dostupni linkovi

Dogovoren nastavak dijaloga, Beograd i Priština da snize tenzije


Vučić i Tači: Nastavak dijaloga na visokom nivou
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Sastanak delegacija Srbije i Kosova sa šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogerini u Briselu je završen bez konkretnih zaključaka, osim da bi trebalo spustiti tenzije na obe strane, javio je iz Brisela dopisnik RSE Rikard Džozvijak.

I kosovska i srpska strana su se izjasnile da su razgovori bili teški.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je nakon sastanka da je Beogradu jasno stavljeno do znanja da će Kosovo delovati kao nezavisna i suverena država. On je rekao da su u razgovorima sa EU otvorena sva pitanja, uključujući i ona koja se tiču poternica Srbije, dok je Beograd pozvao da ne manipuliše kosovskim Srbima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je postignuta saglasnost da se nastavi sa nizom sastanaka na visokom nivou.

Dijalog Beograda i Prištine zvanično je nastavljen posle jednogodišnje pauze.

Uoči radne večere u Briselu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Mogerini je imala odvojene sastanke sa delegacijom Beograda u kojoj su predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, zatim i sa delegacijom Prištine u kojoj su predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa, nakon čega je usledila radna večera kojoj su prisustvovali svi navedeni učesnici razgovora.

Tači: Srbija ipak počela da priznaje Kosovo

Hašim Tači izjavio je nakon sastanka da je ovaj susret bio potreban kako bi se smirila situacija i spustile tenzije u odnosima dve zemlje.

"Nadamo se da će se Srbija nakon ovog sastanka smiriti, da će se rešiti nacionalističke agende u odnosu sa Kosovom i pretenzija da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Kosova", kazao je Tači.

On je dodao i da zid u Mitrovici treba srušiti što je pre moguće i da je to u nadležnosti kosovskih institucija.

Kako je dodao, i dalje postojanje bezbednosnih organa srpskih struktura, kao i prisustvo naoružanih osoba beogradskih vlasti takođe predstavlja rizik suverenitetu Kosova.

"Mi na provokacije nećemo odgovoriti agresivno, ali Kosovo će u slučaju ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova odgovoriti na osnovu kosovskog ustava i zakona", rekao je Tači.

Oni koji su organizovali polazak voza, dodao je on, pozvani su da ne ponove nešto tome slično.

Tači je rekao da je Srbija ipak počela da priznaje Kosovo, i da će se do toga doći korak po korak, putem pregovora.

Vučić: Dogovor je takav da svi nekako 'spustimo loptu'

Aleksandar Vučić izjavio je da teško može da se seti težeg sastanka od večerašnjeg. Kazao je da je postignuta saglasnost da se nastavi sa serijom dijaloga na visokom nivou u narednom periodu. Kako je rekao, postignut je dogovor oko suštinskih stvari značajnih za obične ljude, kao što su mir i stabilnost.

"Dogovor je takav da svi nekako spustimo loptu i da pokušamo da se odgovorno ponašamo i da govorimo na ozbiljniji način, ne govoreći loše o drugoj strani. Koliko će to da bude izvodljivo, ja se nadam da hoće. Što se nas u Beogradu tiče, lično ću zamoliti svakog ministra da se tako ponaša i svakog državnog funkcionera i verujem da ćemo mi svoju reč da održimo", istakao je srpski premijer.

Vučić je izrazio da se sutra teško mogu desiti neke teške stvari kao prethodnih dana i nedelja, a na koje su dve strane na različite načine gledale.

"Verujem da je to dobro za našu decu, da je to dobro za našu budućnost i da je to jedino rešenje. Bez razgovora i bez dijaloga plašim se da idemo u ćorsokak i u sve veće probleme. Ovo je bio jedan dobar korak i ja sam uvek govorio da su razgovori lekoviti i da oni mnogo znače", zaključio je Vučić.

Mogerini: Razgovori će biti intenzivirani u narednim danima

Šefica diplomatije EU Mogerini je pisanim saopštenjem zahvalila učesnicima razgovora na otvorenom i konstruktivnom sastanku.

"Istakla sam da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije od suštinske važnosti za Kosovo i Srbiju, za samu Evropsku uniju i region Zapadnog Balkana u celini. Napredak u dijalogu je ključan za obe strane da krenu napred na svom putu ka Evropskoj uniji", navela je Mogerini i dodala:

"Obe strane složile su se da dijalog treba nastaviti u duhu poštovanja, saradnje i međusobnog razumevanja. Razgovori između dve strane biće intenzivirani u narednim danima. Odlučili smo da imamo nekoliko rundi dijaloga na najvišem nivou koji počinju već u danima pred nama."

Nikolić: Razgovora o nezavisnosti Kosova nema niti ih može biti

Tomislav Nikolić rekao je pre početka dijaloga da visoka predstavnica Mogerini nije izašla ni sa kakvim predlogom ili zahtevom oko kojeg bi trebalo da se postigne dogovor.

"Ona je jednostavno iznela nekoliko pitanja koja brinu Evropsku uniju, pre svega bezbednost na Kosovu i Metohiji, odnosi između Prištine i Beograda, da li poslednji događaji nagoveštavaju da bi odnosi mogli da se zaoštre, da li smo spremni da razgovaramo dovoljno dugo da ne dođe ni do kakvog sukoba, da li smo možda razmišljali o tome da sukob može da se proširi, pošto je nemoguće zamisliti da, ako bi nešto izbilo, da bi se to zadržalo isključivo na odnosima Prištine i Beograda. Zamerila je da već godinu i po dana nije bilo razgovora na nivou predsednika vlada, da bi to trebalo nastaviti i ubrzati", rekao je Nikolić.

On je dodao da je izneo sve primedbe Srbije i razloge zbog kojih Srbija sumnja da se iskreno razgovara sa platforme statusne neutralnosti, pritom dodajući da su "zahtevi Albanaca sve veći" i da vode bilateralne razgovore sa mnogim organizacijama u kojima Kosovo želi da postane član.

"Postavlja se pitanje šta to mi ovde dogovaramo ako njih drugi puštaju da se ponašaju kao nezavisna država", rekao je Nikolić i dodao da je bilo reči i o 'famoznom vozu' koji je za Srbiju bio "simbol da je Kosovo sastavni deo Srbije", a da "Albanci imaju na hiljade simbola da su nezavisna država ili da su u sastavu Velike Albanije pa im nikad zbog toga nije dlaka falila sa glave".

Nikolić: 'Sa nama nema razgovora o nezavisnosti Kosova'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

On je poručio da razgovora o nezavisnosti Kosova nema niti ih može biti, već se može dogovarati samo mir, te zajednički život na Kosovu.

"Ako misle da EU može da nas uceni ili pritisne, ili da bilo koja druga država u svetu može da nas natera da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, onda se grdno varaju", kazao je Nikolić.

Uoči nastavka dijaloga lidera Srbije i Kosova u Briselu, iz Prištine su stigle ocene da je to početak finalne faze dijaloga koji će završiti priznanjem Kosova, dok je Aleksandar Vučić poručio da nema priznavanja Kosova ili povlačenja poternica. Iz Brisela su poručili da očekuju konkretan razgovor, a kosovska opozicija traži prekid dijaloga.

Isa Mustafa izjavio je u razgovoru sa novinarom RSE u Prištini Zijadinom Gashijem, da očekuje da će današnja runda dijaloga u Briselu biti početak konačne faze u dijalogu u kojem posreduje Evropska unija uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

On je rekao kako se nada da će kraj ovog procesa rezultirati normalizacijom odnosa u svim oblastima između Kosova i Srbije.

Mustafa je dodao da će u ovoj rundi dijaloga, kojoj će pored premijera prisustvovati i predsednici Kosova i Srbije, biti predstavljeni jasni stavovi kosovskih institucija, te zatražiti ukidanje srpskih političkih poternica i rasvetljavanje sudbine nestalih.

"U poslednje vreme imali smo sistematska delovanja Srbije kako bi se destabiliziralo stanje na Kosovu direktno ili putem paralelnih srpskih struktura. Kosovo je posvećeno miru, bezbednosti i dobrosusedskim odnosima, ali smo isto tako odlučni da ne dopustimo mešanje bilo koga u unutrašnja pitanja Kosova, te da sprečimo i izbegnemo svaku provokaciju koja za cilj ima destabilizaciju situacije u našoj zemlji", kazao je Mustafa.

Premijer Mustafa je rekao da je potrebno da se razjasni o kojim će temama ubuduće biti razgovarano, te da se izgrade mehanizmi sprovođenja postignutih sporazuma i uključe svih akteri, uključujući i opoziciju.

Premijer Srbije poručio kako o priznanju Kosova neće biti govora: Aleksandar Vučić i šef kancelarije za Kosovo Marko Đurić
Premijer Srbije poručio kako o priznanju Kosova neće biti govora: Aleksandar Vučić i šef kancelarije za Kosovo Marko Đurić

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić konstatovao je kako je očigledno da neko ne želi nastavak dijaloga Beograda i Prišine.

"Mi idemo na otvoren razgovor, ali da razgovaramo o priznanju Kosova i o tome da je dozvoljen ratni zločin, taj film nećete gledati. O tome neću da razgovaram", rekao je Vučić danas novinarima u Inđiji i dodao da je bolje da prištinska strana kaže da neće da razgovara, nego da izmišlja teme o kojima se neće razgovarati.

Upitan šta će uraditi ako predsednik Kosova Hašim Tači zatraži na pregovorima priznavanje Kosova, kako je najavljivao, Vučić je rekao:

"Kažete im 'aj sad popijte još jednu kafu, polijte se vodom, i sad od početka nešto o čemu možemo da razgovaramo. Pustite ih malo. Ima tamo u blizini da se umijete... Imamo važnijih tema, a to su upotreba oružja i oruđa."

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je za RSE da se u Briselu otvara poslednje poglavlje dijaloga Kosova i Srbije koje će se okončati, kako je kazao, recipročnim priznanjem.

Brisel: Važno da se nastavlja

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU Federike Mogerini, izjavila je da dve strane treba da razgovaraju o pitanjima važnim za region i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Do zakazivanja ovog sastanka došlo je nakon svega što se desilo proteklih dana i u tom kontekstu važno je da se potvrdi angažman i jedne i druge strane u dijalogu. Važno je da se nastavi rad", kazala je ona novinarima.

Kocijančič: Dijalog važan za region
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Opozicija: Bez mandata za dijalog

Tri opozicione partije, pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, izašle su sa zajedničkim stavom da dijalog treba da se prekine i da se o tome oglasi i Skupština Kosova.

Oni su naveli da je dijalog besmislen "u vreme kada Srbija drži na snazi poternice protiv političkih ličnosti na Kosovu, u vreme kada gradi zidove podele na Kosovu i kada šalje provokativni voz na Kosovu".

Lider pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je rekao da Mustafa i Tači nemaju mandat za dijalog.

"Ni na koji način ne treba doći do nastavka dijaloga. Osim što pomaže Srbiji, a ugrožava Kosovo, dijalog je i nagrada za sva mešanja Srbije na Kosovu, od zida do voza, od Brezovice do Trepče, od Srpske liste do UNESCO-a", napisao je na Facebooku Imeri.

Ramuš Haradinaj, koji u Francuskoj čeka na odluku suda o izručenju Srbiji, kazao je da kosovsko rukovodstvo ne razume interese svoje države, a da njihova odluka da nastave dijalog pokazuje da su u "funkciji lutaka’.

I Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja saopštila je da je - nakon niza provokacija Beograda, kao što su zid u Mitrovici, hapšenje Ramuša Haradinaja, te oslikani voz za Mitrovicu - dijalog u potpunosti u funkciji samo interesa Srbije. Kosovu je, dodali su iz ove Inicijative, potrebna zajednička nacionalna platforma za dijalog sa Srbijom.

Kosovski analitičari smatraju da dijalog Kosova i Srbije ubrzo treba da pređe na novu plaformu ili se transformiše u novi projekat koji će se odnositi na međusobno priznanje nadležnosti.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG