Dostupni linkovi

Erjavec: Moguće nove napetosti između Hrvatske i Slovenije


Karl Erjavec, slovenski šef dipomacije
Karl Erjavec, slovenski šef dipomacije

Između Slovenije i Hrvatske moguće su nove napetosti zbog arbitražne presude o graničnom sporu oko Piranskog zaljeva koju Slovenija očekuje ove godine, izjavio je u u u slovenskom parlamentu ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

"Recite mi jesam li u krivu kad kažem da ne mogu zamisliti uspješnu turističku sezonu i gospodarsku suradnju u slučaju da strani mediji budu pisali kako su na obje strane granice snage sigurnosti i policija", kazao je Erjavec, tijekom redovne sjednice vanjskopolitičkog odbora, odgovarajući na uobičajena pitanja zastupnika o aktualnim temama.

Na odnose s Hrvatskom se dan prije, u razgovoru za Slovenski radio, osvrnuo i slovenski premijer Miro Cerar. Ponovio je da će Slovenija poštovati očekivanu presudu arbitara, ali je izrazio žaljenje zbog "nepotrebnih verbalnih napetosti", do kojih je, po njegovim riječima, u zadnje vrijeme došlo.

„Prijetnje jedne članice Europske unije drugoj blokadom granica u turističkoj sezoni, a zbog bilateralnih političkih pitanja, jednostavno su neprihvatljive“, poručio je danas hrvatski zastupnik Tonino Picula na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

XS
SM
MD
LG