Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije Dodiku zbog opstrukcije Daytona


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Na zvaničnoj internet stranici američkog Ministarstva finansija potvrđeno je da su predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku uvedene sankcije.

Dodikovo ime izlistano je na zvaničnoj internet stranici Ureda za kontrolu imovine stranaca (Office of Foreign Assets Control - OFAC) u dijelu gdje su navedene osobe kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.

OFAC izdaje listu osoba i organizacija koje predstavljaju prijetnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na američkoj teritoriji.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u SAD-u, ali i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

Ime Milorada Dodika na spisku američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca
Ime Milorada Dodika na spisku američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca


Predsjednik RS-a trebao je otputovati u Sjedinjene Američke Države na ceremoniju inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali mu je Američka ambasada u BiH odbila izdati vizu.

Dodik je nakon toga kazao da će se javno odreći pasoša Bosne i Hercegovine, te da će početi koristiti pasoš Srbije.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack saopštila je da su Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.


"Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično definisao status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.O.) 13304 koju je 28.5.2003. potpisao predsjednik George W. Bush. E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma", navodi se u saopštenju Američke ambasade u BiH.

U saopštenju se takođe navodi da se "Milorad Dodik usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma".

"Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje. Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika", saopšteno je iz ambasade.

"Sankcije očekivane"

Nakon što su SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku uslijedile su i prve reakcije.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je izjavio za N1 da bi u ovakvim okolnostima najbolje bilo da Milorad Dodik podnese ostavku i, kako je naglasio, tako spasi Republiku Srpsku i srpski narod.

''Mislim da je to poražavajuće za Republiku Srpsku, ali i Bosnu i Hercegovinu. Vrlo je izvjesno da će ovu crnu listu preuzeti i druge zemlje, postoje informacije i zemlje iz EU. To je situacija koja će štetiti Republiku Srpsku, njenom legitimitetu i njenom ugledu. Mislim da bi najbolje bilo da podnese ostavku i spasi Republiku Srpsku i srpski narod'', rekao je Dragan Mektić za N1.

Dragan Mektić: Mislim da bi najbolje bilo da Dodik podnese ostavku
Dragan Mektić: Mislim da bi najbolje bilo da Dodik podnese ostavku


Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je da ne podržava nikakve sankcije, jer su, kako je rekao, jedan značajan broj članova Srpske demokratske stranke (SDS) bio pod sankcijama.

"Sankcije jesu iznenađenje, ali i za mene lično, i za stranku koju predstavljama, bilo kakve sankcije prema bilo kakvom zvaničniku su neprihvatljive", naveo je Šarović.

Istovremeno, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izrazio je sumnju da sankcije predstavljaju stav i buduće američke administracije na čelu sa novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom.

"U svakom slučaju, to je potez koji će odgoditi neku vrstu kontakata Dodika sa američkom administracijom i sigurno je da je to neka vrsta udarca", rekao je Stevandić.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su naveli da je "više nego očigledno da Milorad Dodik već duži vremenski period podriva Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje mir i stabilnost u BiH i regionu".

Kako se ističe u saopštenju, takvo ponašenje se mora zaustaviti.

"Pozivamo sve političke aktere u BiH da nastavimo izgrađivati stabilnu državu BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je u interesu svih naroda i građana ove zemlje", kaže se u saopštenju SDA.

Izvor: Agencije

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG