Dostupni linkovi

Kerry: Trumpove izjave neumjesne


John Kerry
John Kerry

Američki državni sekretar John Kerry ocijenio je danas izjave novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o Evropskoj uniji i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kao "neumjesne" i kao "direktno miješanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja".

"Smatram da je neumjesno da se novoizabrani američki predsjednik na tako direktan način miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja", rekao je Kerry u intervjuu za televizijsku mrežu CNN International u Londonu, gdje se sastao sa šefom britanske diplomatije Borisom Johnsonom.

Prema njegovim riječima, Trump je "trebalo dobro da razmisli prije nego što je rekao da je jedna od najmoćnijih evropskih liderki napravila grešku".

Kerry je upozorio da "neprijatelji Evrope, među kojima i Rusija", pokušavaju da izazovu podjele na Zapadu i podsjetio da se odlazeći predsjednik SAD-a Barack Obama protivio izlasku Velike Britanije iz EU.

Truamp je u intervjuu za njemački Bild i britanski TImes izjavio da je Velika Britanija postupila pametno kada je odlučila da napusti Uniju i da će i druge zemlje krenuti isti putem.

On je takođe rekao da je Merkel "napravila katastrofalnu grešku" pustivši u Njemačku veliki broj migranata, što je, kako je ocijenio, dovelo do terorističkog napada u Berlinu u kojem je uoči Božića ubijeno 12 osoba.

John Kerry je naveo da je Merkel "izuzetno hrabra" i da politika koju vodi "uopšte ne odgovara tom opisu".

Odlazeći američki državni sekretar boravi u kratkoj posjeti Londonu, nakon koje odlazi u švicarski Davos u kojem sutra počinje 47. Svjetski ekonomski forum.

XS
SM
MD
LG