Dostupni linkovi

Rusija na pregovore o Siriji pozvala Trampa


Sastanak u Astani najavljen je za ponedeljak 23. januar
Sastanak u Astani najavljen je za ponedeljak 23. januar

Rusija je na predstojeće pregovore o Siriji pozvala tim novoizabranog predsednika Donalda Trampa i na taj način je zaobišla administraciju odlazećeg predsednika Baraka Obame, preneo je list Vašington post na svom sajtu.

Stejt department, koji je do 20. januara pod Obaminom administraciom, saopštilo je da SAD zvanično nisu dobile poziv za pregovore u o okončanju sukoba u Siriji, koji će uz posredovanje Rusije, Turske i Irana biti održani 23. januara u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

"Nismo direktno pozvani da učestvujemo u pregovorima, ali smo u kontaktu s Moskvom i Ankarom i nastojimo da ohrabrimo Trampovu administraciju da nastavi napore za rešenje konflikta", rekao je u petak portparol Stejt departmenta Mark Taner.

Prema Vašington postu, ruski ambasador u SAD Sergej Kisjak pozvao je SAD na sastank u Astini tokom telefonskog razgovora 28. decembra s budućim savetnikom za nacionalnu bezbednost Majklom Flinom.

Neimenovani zvaničnik buduće administracije rekao je listu da još nije doneta odluka o eventualnom učešću SAD na pregovorima.

Budući portparol Bele kuće Šon Spajser potvrdio je vest o telefonskom razgovoru ruskog ambasadora i Flina, ali rekao da je bilo reči o zakazivanju telefonskog razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina s Trampom posle inauguracije.

Sastanak u Astani najavljen je za ponedeljak 23. januar, što će biti prvi zvanični radni dan nove američke administracije na čelu s Trampom, koji će dužnost preuzeti 20. januara.

XS
SM
MD
LG