Dostupni linkovi

Da li je opozicija u Srbiji dobila svog predsedničkog kandidata?


Podrška Demokratske stranke: Saša Janković
Podrška Demokratske stranke: Saša Janković

Jedna dilema je, kad je reč o prolećnim predsedničkim izborima u Srbiji, je razrešena. Demokratska stranka (DS) će podržati predsedničkog kandidata, sadašnjeg ombudsmana Sašu Jankovića. Reakcije ostalih stranaka demokratskog, proveropskog opozicionog bloka su uzdržane. Profesor Đorđe Pavićević smatra da je u ovom trenutku besmislena svaka druga kandidatura demokratske opozicije.

Prema rečima predsednika DS Dragana Šutanovca, Saša Janković je "personifikacija vrednosti za koje se zalaže DS".

"Vođeni interesima građana, ubeđeni smo da je on najbolji kandidat i da će pobediti", rekao je Šutanovac novinarima posle sednice Predsedništva DS-a.

Ocenjujući da je ovo momenat kada u Srbiji treba da se uspostavi "sila prava, a ne pravo sile", Šutanovac je kazao da je odluka doneta jednoglasno, na njegov predlog.

"Saša Janković je pokazao da se zalaže za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, prava radnika, da se zalaže za poštovanje institucija sistema. U donošenju odluke o podršci nismo kalkulisali, ona je utemeljena u onome što je Janković radio u prošlom vremenu", kazao je lider DS-a.

Upitan da li je Demokratska stranka uslovila tu podršku, Šutanovac je kazao da je jedini uslov da Janković "poštuje vrednosti za koje se zalažemo".

On je dodao da je u samoj DS bilo mišljenja da stranka treba da ima svog kandidata na predsedničkim izborima, ali da se u konačnoj odluci Predsedništvo prvenstveno rukovodilo interesima građana, a ne stranke.

"Razgovarali smo više puta sa predstavnicima Pokreta Dosta je bilo o podršci Jankoviću, ali će o tome govoriti oni sami. Nastavićemo razgovore s drugim partijama i pojedincima koji još nisu podržali kandidaturu Saše Jankovića", rekao je Šutanovac.

Podsetimo, uz DS, svoju podršku Saši Jankoviću, sadašnjem ombudmsanu, dala je ranije i Nova stranka Zorana Živkovića.

Reakcije drugih stranaka proevropske orijentacije su uzdržane. Manje više svi se izjašnjavaju za zajedničkog kandidata demokratske opozicije, ali ne daju podršku unapred ni jednom od mogućih kandidata. U javnosti se pominju dva nestranačka kandidata, uz Sašu Jankovića, o kandidaturi ozbiljno razmišlja i bivši član DS i bivši ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

Pokret Dosta je bilo ostaje pri svom stavu da se neće izjašnjavati pre nego što to učini vladajuća koalicija. Portparolka Jasmina Nikolić za Radio Slobodna Evropa je rekla:

“Što se tiče podrške DS Saši Jankoviću, mislimo da svako ima pravo da da podršku kandidatu za koga smatra da je najbolji, ne samo da ima pravo, već i treba to da uradi. Mi ćemo se izjasniti čim premijer objavi ko će biti kandidat vladajuće većine i da li će biti parlamentarnih izbora.” Pitanje da li to znači da Pokret već ima svoj stav ali će ga naknadno saopštiti, ostalo je bez odgovora.

Socijademokratska stranka Borisa Tadića očekuje jednog kandidata opozicije, kaže Konstantin Samofalov, portparol stranke:

„Nismo još razgovarali o pojedinačnim imenima, da li je to Jeremić, Janković ili neko treći ....Razgovaramo o potrebi da svi sednemo za jedan sto i da sve glasove građanske opozicije skupimo na jednom mestu.“

Jovan Najdenov iz LDP-a Čedomira Jovanovića kaže da je dobro što je DS izašla sa svojim stavom ali da se nada da će biti nastavljeni razgovor opozicije o zajedničkom kandidatu:

„LDP će učiniti sve da građanska, demokratska, proevropska opozicija postigne dogovor o zajedničkom predsedničkom kandidatu. Krajem januara LDP će održati sednicu Glavnog odbora na kome će doneti odluku.“

Sada kad je DS izašla sa svojim kandidatom, drugi mogući kandidati demokratskog bloka nemaju velike šanse, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević.

Janković odgovara biračkom telu DS: Đorđe Pavićević
Janković odgovara biračkom telu DS: Đorđe Pavićević


„Mislim da je to dobro za DS jer su upravo vrednosti koje Saša Janković oličava nešto što odgovara biračkom telu te stranke, mnogo više nego neki drugi kandidati. Drugo je što se sada strateški menja stvar. Neka druga kandidatura iz opozicije bi bila u drugom planu. Neki drugi kandidat opozicije ne bi imao ozbiljnu podršku. Mislim i na Vuka Jeremića i na druge najave. One su sada obesmišljene“, smatra Pavićević.

Kad je o opoziciji reč, svoju kandidaturu je najavio Boško Obradović, lider Dveri, antievropske desničarske orijentacije, i Vojislav Šešelj, lider radikala.

Predsednički izbori u Srbiji održaće se u proleće ove godine. Otvoreno je pitanje da li će ujedno biti raspisani i još jedni u nizu vanrednih parlamentarnih izbora. U javnosti je najveća nepoznanica ko će biti kandidat vladajućih naprednjaka - da li će to biti sadašnji premijer Aleksandar Vučić, kome će dati podršku i Dačićev SPS ili sadašnji predsednik Tomislav Nikolić koji, po svim istraživanjima, nema visok rejting. I uz koga Dačićevi socijalisti ne bi stali, već bi istakli svog kandidata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG