Dostupni linkovi

Tači u službenoj posjeti SAD


Potpredsjednik SAD Džozef Bajden i predsjednik Kosova Hašim Tači
Potpredsjednik SAD Džozef Bajden i predsjednik Kosova Hašim Tači

Predsjednik Kosova Hašim Tači započeo je službenu posjetu SAD tokom koje će se sastati sa američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom i drugim visokim zvaničnicima američke administracije, saopštio je kabinet kosovskog predsjednika.

Tači će se sastati i sa senatorima, kongresmenima, "tink-tenk" liderima, kao i sa zvaničnicima koji su imali i koji će imati važnu ulogu u daljem razvoju odnosa Kosova i Balkana.

Tači će sa zvaničnicima SAD razgovarati o nastavku saradnje Kosova i SAD-a, kao i produbljivanju tih odnosa.

Poslije susreta sa Bajdenom u Bijeloj kući, Tači će imati odvojene sastanke sa senatorima u američkom Senatu.

Prvo će se sastati sa predsjedavajućim Komiteta za vanjske poslove američkog Senata Bobom Korkerom i sa senatorkom Džoni Ernst, republikankom iz Ajove.

Tači će se sastati i sa senatorima Džonom Mekejnom i Džimom Mintom, najuticajnijim u formiranju tranzitnog tima novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

U američkom Kongresu predsjednik Kosova će se sastati sa kongresmenima Eliotom Engelom i Majklom Tarnerom, koji je i predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a.

Najavljeno je da će se Tači sastati i sa bivšim zamjenikom državnog sekretara Stroubom Talbotom, vanjskopolitičkim ekspertom koji trenutno vrši funkciju predsjednika "Brukings Instituta", kao i sa Mortonom Abramovicom i Džimom Huperom, koji su igrali važnu ulogu u međunarodnoj politici oko Kosova, kao i sa Frederikom Kempom i Dejmonom Vilsonom iz "Atlantskog vijeća" (Atlantic Council).

XS
SM
MD
LG