Dostupni linkovi

Tomislav Nikolić na neustavnom prazniku Republike Srpske


Tomislav Nikolić najavio prisustvo obeležavanju 9. januara u Republici Srpskoj, praznika kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim
Tomislav Nikolić najavio prisustvo obeležavanju 9. januara u Republici Srpskoj, praznika kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim

Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam i profesor Miodrag Živanović sa Banjalučkog univerziteta, za “Zašto” komentarišu najave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će prisustvovati obeležavanju 9. januara u Republici Srpskoj, praznika kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

  • Aleksandar Popov (novosadski Centar za regionalizam)

Minus na putu Srbije ka EU

Ovo će biti jedan minus kada je reč o putu Srbije ka EU i ja mislim da nam to nije trebalo. Mogao je da ode jedan predstavnik, ali čak ni to jer jasno je da je to izazvalo velike kontorverze i turbulencije u samoj BiH ali i u regionu.

Mi smo imali prošle godine, kada je obeležavana slava Republike Srpske, da je kompletna vlada, na čelu sa premijerom, prisustvovala obeležavanju ovoga datuma. Međutim, to je bilo pre referenduma i svih onih turbulencija koje je ovaj referendum izazvao. Mislim da će sadašnja poseta ministara, eventualno i predsednika države Banjaluci i prisustvo toj proslavi imati daleko lošiji odjek, pre svega u Evropskoj uniji zato što se očekivalo da se Srbija na neki način distancira od toga, kao što je i premijer (Srbije) poručio pre referenduma predsedniku Republike Srpske da Srbija ne podržava taj referendum ali “oni neka rade po svome a mi se nećemo mešati”.

Gubitnici i dobitnici

Mislim da više gubi proevropska struja na čelu sa premijerom, zato što će to sigurno naići na loš odjek u Briselu, a dobijaju patriotske snage koje oličava na neki način i predsednik Nikolić, ali i pojedini ministri u vladi Srbije. Neki od njih su najavljivali i da će se kandidovati za predsednika države. Dakle, oni u tom slučaju mogu da dobiju kod onog dela biračkog tela na koje i računaju, a koje je krajnje desno orijentisano, prorusko i tako dalje. Tako da mislim da je tu jasno ko je gubitnik a ko dobitnik u celoj priči.

Prethodni gafovi

Ne vidim nikakvu prepreku da predsednik Nikolić ode u Banjaluku, mada bi bilo dobro da uvek taj put ide preko Sarajeva. Koštunica je napravio gaf, mislim da je to bilo 2002. godine, kada je prvu posetu BiH učinio kada su vraćene Dučićeve kosti u Trebinje. On je otišao u Trebinje ali je pre toga svakako, mislim, trebalo da ode u Sarajevo.

  • Profesor Miodrag Živanović sa Banjalučkog univerziteta

Političke sujete

U nekim drugim prilikama to ne bi trebalo biti nikakav problem, čak bi i poželjno bilo da se međusobno političari susjednih zemalja, na bilo kojoj funkciji da su, viđaju da dogovaraju i zajedničke projekte, planove i tako dalje. Ali u ovom slučaju se radi ja mislim o sujetama i jednostavno je to teško objasniti racionalno. Tako stvari teku i kod nas iracionalni faktori daleko češće utiču na političke poteze negoli ono što bi trebalo biti sadržaj razuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG