Dostupni linkovi

Obama u pismu naciji brani dostignuća za svog mandata


Barak Obama
Barak Obama

Odlazeći američki predsednik Barak Obama uputio je pismo naciji u kojem brani rezultate postignute tokom dva njegova predsednička mandata, a posebno reformu sistema zdravstvene zaštite čije je ukidanje najavio njegov naslednik u Beloj kući Donald Tramp.

Obamino pismo, zajedno sa izveštajima ministarstava o rezultatima ostvarenim od njegovog dolaska na čelo SAD 2008. godine, objavila je danas Bela kuća na svom sajtu.

Odlazeći predsednik naveo je u pismu da su za vreme njegovog mandata "udareni novi temelji američkog društva", a kao najveća dostignuća istakao je oporavak američke privrede, ograničenje vojnog angažovanja u Avganistanu i Iraku, smanjenje zavisnosti američke ekonomije od uvoza nafte iz inostranstva i potpisivanje Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Obama je u pismu posebnu pažnju posvetio reformi zdravstvene zaštite, usvojenoj 2010, godine i poznatoj kao "Obamaker" (Obamacare), čije je ukidanje najavio njegov naslednik u Beloj kući, republikanac Donald Tramp.

"Uložili smo mnogo napora da bi zdravstvena zaštita bila dostupna svim američkim građanima. Oni nisu glasali za ukidanje osiguranja za skoro 30 miliona ljudi, ukidanje dodatnog plaćanja za prekovremeni rad ili za privatizaciju zdravstvenog sektora i njegovo ponovno prepuštanje Vol Stritu", naveo je Obama.

On je u sredu neočekivano posetio Kongres kako bi poslednji put pre odlaska iz Bele kuće odbranio reformu zdravstva, a ta poseta poklopila se sa dolaskom novoizabranog potpredsednika SAD Majka Pensa, koji je došao da se obrati republikanskim kongresmenima koji čine većinu u oba doma.

"Ukidanje Obamakera biće prioritet nove administracije, a tokom narednih nedelja i meseci biće donet novi zakon o zdravstvenoj zaštiti u regularnom zakonodavnom postupku", rekao je Pens.

S druge strane, Tramp, koji je ranije najavljivao da će odmah po dolasku na funkciju ukinuti Obamaker, poručio je na Tviteru da "ne treba žuriti, već pustiti da Obamaker sam izgubi tle pod nogama".

Obama je danas u autorskom tekstu za "Harvardsku pravnu reviju" (Harvard Law Review) napisao da SAD "moraju još mnogo da urade" u oblasti reforme pravosudnog sistema, navodeći da se ne može "svake godine trošiti 80 milijardi dolara na izdržavanje zatvorenika", čime se, kako je ocenio, teret prebacuje na 70 miliona Amerikanaca.

Obama se u članku osvrnuo i na problem nošenja oružja u SAD, navodeći da je u poslednjih 10 godina više od 100.000 ljudi ubijeno vatrenim oružjem, a 200.000 izvršilo samoubistvo.

XS
SM
MD
LG