Dostupni linkovi

Dodik: Bosanski jezik ne postoji


Milorad Dodik, predsjednik RS
Milorad Dodik, predsjednik RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da „bosanski jezik ne postoji, te da bošnjački narod ne može nametati taj jezik svima u BiH, jer je to majorizacija koja se neće dozvoliti“.

„Jeste nesretno upisan u Dejtonski sporazum, ali očigledno je to neko uradio iz kalkulacije. Ali, u BiH može da postoji samo nešto što se ovdje može dogovoriti“, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima navodeći da je apsolutno neprihvatljivo da Vijeće ministara BiH razmatra informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u entitetu RS.

Vijeće ministara BiH obavilo je u utorak raspravu o Informaciji Ministarstva civilnih poslova BiH o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u bh. entitetu Republika Srpska, čiju izradu je zatražio Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH izjasniće se o ovoj informaciji na narednoj sjednici, nakon što se još jednom sagleda ova problemitika i ugrade eventualne primjedbe koje bi tehnički poboljšale njen tekst.

XS
SM
MD
LG