Dostupni linkovi

UNICEF: U Nigeriji oko 80.000 dece umire od gladi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Oko pola miliona dece na severoistoku Nigerije gladuje, a 80.000 će umreti od gladi sledeće godine ako im se ne pruži pomoć u humanitarnoj krizi koju je izazvao teror islamističke grupe Boko Haram, saopštio je Međunarodni fond UN za pomoć deci (UNICEF).

Prema rečima izvršnog direktora UNICEF-a Entonija Lejka, oko 400.000 nigerijske dece suočeno je sa opasnošću od gladi, što je, kako je ocenio, samo deo krize u kojoj se nalazi 2,6 miliona izbeglica posle sedam godina terora Boko Harama u kojem je ubijeno 20.000 ljudi.

Lejk je upozorio da će svako peto dete umreti od glasi ako mu se ne pruži medicinska pomoć.

On je dodao da humanitarni konvoji nemaju pristup većem delu nigerijske savezne države Borno, glavnom uporištu Boko Harama, navodeći da su UN zabrinute za sudbinu dece zarobljene u toj oblasti.

Islamisti Boko Harama napali su u julu humanitarni vojni konvoj u blizini grada Maidugurija, mestu osnivanja te ekstremističke grupe, a u tom napadu ranjeni su jedan pripadnik misije UNICEF-a, dvojica vojnika i još dvojica humanitarnih radnika.

Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari optužio je UNICEF da od donacija za pomoć deci kupuje blindirana vozila, a pre nekoliko dana izjavio je i da UN i njihove agencije preuveličavaju krize kako bi pribavile što više novca.

On je takođe rekao da je Boko Haram "tehnički poražen" pre godinu dana.

XS
SM
MD
LG