Dostupni linkovi

Konferencija “Naša (sigurna?) evropska kuća” u Beogradu


Goruće teme savremene Evrope biće razmotrene 11. decembra na drugoj Beogradskoj debati o Evropi koja će, u organizaciji Krokodila, okupiti šestoro prominentnih intelektualaca sa različitih delova evropskog kontinenta - od Velike Britanije i Nemačke, preko srednje i jugoistočne Evrope, do Grčke.

Konferencija “Naša (sigurna?) evropska kuća” obuhvata od podneva seminare, radionice, predavanja i glavni večernji debatni program u 18 časova, koji će u Dvorani Kulturnog centra Beograda moderirati Igor Štiks.

Kao učesnici su najavljeni britanska novinarka Bidiša (Bidisha), politički aktivista Valter Famler (Walter Famler) iz Austrije, grčki pisac Kristos Krisopulos (Christos Chrisopoulos), švedski novinar i prozni pisac Mats Kolmisopi (Kolmisoppi), decembarski gost Krokodlove Kuće za pisce, te nemačka književnica Ingo Šulce (Schulze) i vizuelna umetnica Milica Tomić iz Beograda.

Bidiša radi, izmedju ostalog, i na Bi-Bi-Si-ju, a specijalizovana je za ljudska prava, društvenu pravdu, međunarodne odnose, umetnost i kulturu.

“Pozajmljeni govor” naziv je predavanja grčkog pisca Kristosa Krisopulosa koji će govoriti o samoj definiciji “doma” osvrćući se na svoj rodni grad Atinu, kao i na osećaj nezainteresovanosti, na konfliktne ideje i interese koji razdiru savremenu Grčku.

Valter Famler, generalni sekretar Umetničkog društva Alte Schmiede i dugogodišnji urednik časopisa Wespennest, nekadašnji osnivač i urednik Eurozina, održaće predavanje “Tibor i Ema, Evropska priča”.

Predmet intenzivne diskusije večernjeg programa, koji će moderirati Igor Štiks, biće sva goruća pitanja savremene Evrope podeljena u dva debatna kruga: Rubovi Evrope / Evropa na rubu i Istorija: teret ili nadahnuće.

Prva Beogradska debata o Evropi održana je u decembru 2014. godine. Radni jezik konferencije je engleski, a obezbedjen je simultani prevod i ulaz je besplatan.

XS
SM
MD
LG