Dostupni linkovi

Hahn uručio Upitnik Evropske komisije Zvizdiću


Denis Zvizdić i Johannes Hahn
Denis Zvizdić i Johannes Hahn

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je jutros u Sarajevu komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna koji mu je uručio Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Nakon toga je uslijedio susret komesara Hahna s delegacijom BiH predvođenom predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Po okončanju tog susreta predviđena je pres konferencija predsjedavajućeg Zvizdića i komesara Hahna.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Jedan od ključnih datuma na evropskom putu BiH bio je 15. februar 2016., kada je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je tog dana uime BiH predao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu. Svečana ceremonija predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, holandskom predsjedništvu Vijeća Evropske unije, upriličena je u Briselu.

Nakon što je podnijet zahtjev za članstvo i nakon što su ispunjeni svi uvjeti evropske agende neophodni za razmatranje aplikacije, 20. septembra ove godine na sjednici Vijeća za opće poslove EU, kojom je predsjedavao delegirani ministar vlade Slovačke Ivan Korčok, zahtjev BiH za članstvo u EU je prihvaćen i dat je nalog Evropskoj komisiji za pripremu ovog upitnika.

Korak koji je uslijedio nakon toga je dostavljanje BiH detaljnog Upitnika Evropske komisije.

Ono što prethodi konačnom priključenju EU jeste ocjena odgovora BiH dostavljenih Evropskoj komisiji, koja će dati preporuku Vijeću Evropske unije o tome da li će BiH odobriti status kandidata, a također može utvrditi i datum za otvaranje pregovora o pristupanju.

XS
SM
MD
LG