Dostupni linkovi

PIC: Moraju se poštivati odluke Ustavnog suda BiH


Visoki predstavnik Valentin Incko
Visoki predstavnik Valentin Incko

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), nakon dvodnevnog sastanka u Sarajevu, usvojili su zaključke dok je Ruska Federacija dodala “fus- notu” na jedan od paragrafa, izjavio je na Konferenciji za novinare u srijedu poslije podne visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

Inzko je takođe rekao da u BiH postoje dvije političke situacije – prema jednoj, očit je napredak u procesu pridruživanja EU i u provođenju reformi , a prema drugoj – događa se mnogo toga što izaziva zebnju, kao što je referendum o danu RS.

Na pitanje novinara, zbog čega nije koristio svoje ovlasti i reagovao tim povodom, visoki predstavnik je odgovorio kako bi to bilo kontraproduktivno, jer je o tome Ustavni sud BiH donio tri odluke – dvije prije njegovog održavanja a jednu poslije, kada su i poništeni rezultati referenduma.

Članovi PIC-a su veliki dio rasprave posvetili upravo očuvanju digniteta Ustavnog suda BiH i odluka koje donosi, izražavajući zabrinutost zbog toga što određeni politički organi misle da se odluke ovog suda mogu odbaciti ili promijeniti političkim djelovanjem.

Što se tiče aktuelne sigurnosne situacije u BiH i polemike između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović i minstra sigurnosti BiH Dragana Mektća, Inzko je rekao da „ BiH može biti ponosna na svoj umjereni islam“

PIC je izrazio žaljenje što nisu održani lokalni izbori u Mostaru odnosno što o tome nisu uspjeli postići dogovor lideri SDA i HDZ -a BiH.

Što se tiče prekinutih izbora u Stocu, stav je da Centralna izborna komisija mora bez odlaganja donijeti odluku o provođenju izbora u ovom gradu. Zabrinutost je izražena i zbog blokade rada Parlamenta Federacije BiH te zbog retorike koja može voditi podjeli BiH.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Bruce Berton, je istakao da je posebno važnoda glas PIC-a čuju politički lideri u BiH, jer su stabilna politička situacija i vladavina prava ključni za prosperitet BiH.

XS
SM
MD
LG