Dostupni linkovi

Devizne rezerve Kine najniže od 2011.


Devizne rezerve Kine pale su u novembru na najniži nivo u gotovo šest godina, jer su domaće vlasti nastojale da ograniče odliv kapitala i da podignu vrednost juana u svetlu jačanja dolara, prenosi agencija Rojters.

Devizne rezerve Kine su prošlog meseca pale za 69,06 milijardi dolara, na 3.052 milijarde dolara, što je najniži nivo od marta 2011. godine i peti mesec uzastopnog pada, pokazali su danas objavljeni podaci kineske centralne banke.

Ekonomisti Rojtersa su predviđali da će devizne rezerve pasti za 30 milijardi dolara, na 3.091 milijardu dolara u novembru, posle pada od 45,7 milijardi dolara iz oktobra.

Kako navodi britanska agencija, centralna banke Kine je prodala velike količine američkih dolara kako bi podržala vrednost domaće valute, koja je prošlog meseca "skliznula" na najniži nivo za osam i po godina.

Pad deviznih rezervi je posledica troprocentnog jačanja dolara prema korpi vodećih svetskih valuta u novembru, tvrdi kineski regulator za devizno tržište.

Samo u prošlom mesecu, kineski juan je oslabio za 1,6 odsto, što je najgori mesec za kinesku valutu od avgusta 2015. godine kada je zvanični Peking šokirao tržišta odlukom o devalvaciji valute za 2,0 odsto.

XS
SM
MD
LG