Dostupni linkovi

Mađarska odbacila kritike SAD zbog presude migrantu


Mađarska vlada saopštila je danas da je "nečuveno i neprihvatljivo" da SAD izražavaju zabrinutost zbog osude sirijskog migranta u Mađarskoj na deset godina zatvora, zbog učešća u neredima na srpsko-mađarskoj granici.

"Čudno je što američki Stejt department, koji redovno drži lekcije svetu o podeli vlasti, sada poziva jednu vladu da se meša u nadležnosti suda ", izjavio je u Budimpešti portparol Ministarstva spoljnih poslova Mađarske, Tamaš Mencer.

SAD su ranije danas izrazile zabrinutost zbog krivičnog progona i osude sirijskog izbeglice Ahmeda Hameda, kome je sud u Mađarskoj izrekao kaznu od deset godina zatvora.

Stejt department je saopštio da je Hamed osuđen "na osnovu širokog tumačenja pojma terorizam".

"Pozivamo Vladu Mađarske da sprovede transparentnu istragu, uz učešće nezavisnih grupa civilnog društva, događaja kod Reskea i da preispita slučaj gospodina Hameda i drugih koji su osuđeni slično njemu", saopštio je Stejt department, dodajući da će SAD nastaviti pomno da prati slučaj osuđenog migranta.Ahmed Hamed (40), koji poseduje dvojno, sirijsko-kiparsko državljanstvo, osuđen je krajem novembra u Mađarskoj na deset godina zatvora.

On je u septembru 2015. godine bio u grupi migranata koji su na srpsko-mađarskoj granici kamenicama gađali mađarske policajce, pokušavajući da ih nateraju da otvore granicu, što je sud protumačio kao terorizam.

XS
SM
MD
LG