Dostupni linkovi

Nikolić: Kapetan Dragan ima pravo na pravnu pomoć Srbije


Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan
Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, kome se u Hrvatskoj sudi zbog navodnih ratnih zločina, ima pravo na pravnu pomoć Srbije.

Nikolić je tokom razgovora sa pravnim zastupnikom Vasiljkovića, advokatom Draganom Palibrkom ocenio da optužnice podignute protiv državljana Srbije zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih godina prošlog veka, "imaju implicitni cilj da se okrivi samo jedna strana u sukobu".

"Krajnji cilj je naplata ratnih reparacija i stigma na Srbiji i srpskom narodu. Srbija, ukoliko se to od nje traži, u svakom sudskom postupku treba da doprinese fer i pravičnom suđenju", naveo je Nikolić u saopštenju.

Predstavljajući pojedinosti suđenja Vasiljkoviću u Hrvatskoj, Palibrk je kazao da mu je omogućeno da ima uvid u predmet, obilazi optuženog i daje mu pravne savete ali da mu nije dozvoljeno da ga brani u sudu u Splitu, što kako je ocenio, "nije zabeleženo u savremenoj pravnoj praksi".

Palibrk je dodao da čeka odgovor Ministarstva odbrane na zahtev da mu dostavi podatke o komandnoj strukturi tadašnje JNA u kninskoj Tvrđavi i jedinica koje su učestvovale u napadu na Glinu, izrazivši očekivanje da će ti podaci otkriti da kapetan Dragan nije bio nadležan za ta područja.

Vasiljković je optužen za ratne zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Optužen je i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja. U optužnici se navodi da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili. Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. na ulazu u Glinu.

XS
SM
MD
LG