Dostupni linkovi

Gecaj: Izjave srpskih predstavnika štetne za sve


Zastava Kosova
Zastava Kosova

Izjave srpskih predstavnika u kosovskim institucijama veoma su štetne za sve, naročito za srpsku zajednicu, ne pomažu unapređenju odnosa srpske zajednice sa kosovskim institucijama, a istovremeno štete i proces dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, izjavio je za RSE Bajram Gecaj, zamenik ministra u Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave, inače blizak saradnik premijera Kosova.

Ova izjava je usledila nakon što su predstavnici Srba sa lokalnog i centralnog nivoa u ponedeljak uveče poslali saopštenje u kojem su za gradonačelnika Leposavića, Dragana Jablanovića, rekli da za njih više politički ne postoji.

Srpski ministri i gradonačelnici severnih opština optužili su Jablanovića da je eksponent antisrpske politike, da razbija srpsko jedinstvo, i da je "podržao odluku KFOR-a da prošvercuje na sever Kosmeta prištinski politički establišment koji sprečava uspostavljanje ZSO (Zajednice opština sa srpskom većinom), čime je udaren javni šamar čitavom ovdašnjem srpskom narodu". To zato što je Jablanović odbio da se njima pridruži u prekidu saradnje sa KFOR-om, a nakon što je ova misija pozvala kosovskog premijera da prisustvuje inauguraciji mosta u Zvečanu.

Bajram Gecaj navodi da ovakve izjave štete proces normalizacije odnosa, te je pozvao srpske predstavnike da sa premijerom razgovaraju o svim problemima.

"Prisustvo premijera Mustafe na unauguraciji mosta, bilo je u sklopu posete na poziv komadanta KFOR-a. Ona nije imala nikakve veze ni sa kim iz Srpske liste. Potpuno je netačno da je neko iz Srpske liste, kako sa lokalnog tako sa centralnog nivoa, pomogao u poseti premijera Mustafe u Leposaviću. Dakle, to je bio poziv KFOR-a i premijer Mustafa je otišao na teritoriji Republike Kosova na poziv KFOR-a".

Gecaj smatra da je prekid saradnje sa KFOR-om takođe štetan za sve.

Dragan Jablanović je optužen i za "pokušaj instaliranja novog zdravstvenog i obrazovnog sistema protivno volji naroda u opštini Leposavić".

Bajram Gecaj je međutim rekao i da su većina projekata u Leposaviću prošla preko ministra Ljubomira Marića i samog Ministarstva.

"Mi smo se o svim projektima na severu Kosova konsultovali sa predstavnicima Srpske liste, uključujući i ministra Marića. Gradonačelnik opštine Leposavića, radi ono što rade svi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, dakle, sarađuju sa centralnim vlastima, jer su legitimni predstavnici tog dela nakon izbora 2013. godine, i kao takvi, oni sarađuju. Nije samo gradonačelnik Leposavića koji sarađuje sa centralnim institucijama, već to rade svi ostali gradonačelnici", zaključio je Gecaj.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović je za RSE izjavio da je opredeljen samo za rad u svojoj opštini i tome kako da doprinese svojim građanima.

"Uradio sam toliko mnogo infrastrukturnih projekata u ovoj i prošloj godini nego sve tri opštine na severu zajedno, i njih to boli", rekao je on.

XS
SM
MD
LG