Dostupni linkovi

Libijske snage 'čiste' posljednje uporište IDIL-a u Sirtu


Borba protiv IDIL-a, Libija
Borba protiv IDIL-a, Libija

Libijske snage, uz prateću podršku američkih zračnih udara, završavaju "čišćenje" posljednje četvrti grada Sirta koji je služio kao uporište Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), saopćio je glasnogovornik libijskih snaga.

Prema izjavama očevidaca koje prenosi Reuters, borbe u dijelu grada Ghiza Bahriya, gdje su položaji boraca IDIL-a bili ukopani sedmicama prije okončanja bitke za Sirt koja je počela u maju.

Prema riječima glasnogovornika Ride Isse, snage predvođene brigadama iz Misrate "osigurale su sve zgrade i ulice" u četvrti Ghiza Bahriya, iako to nije kraj vojne operacije.

"Još moramo osigurati područje oko Sirta", kazao je Issa.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je kazao da je to "jako dobra vijest".

"Poraz IDIL-a je veliki događaj, ali je tek jedan korak (...) milicije koje su oslobodile Sirt zaslužuju čestitke", dodao je.

IDIL je zauzeo Sirt početkom 2015. i pretvorio ga u najvažniju bazu izvan Bliskog istoka. Protuudar na militante uslijedio je u maju, a brigade, odane vladi u Tripoliju koju priznaje UN, brzo su napredovale prema središtu grada prije nego su bombaši samoubojice, snajperisti i minska polja zaustavili njihov napredak.

XS
SM
MD
LG