Dostupni linkovi

Na predsjedničkim izborima u Uzbekistanu pobijedio Šavkat Mirzijaev


Novoizabrani predsjednik Uzbekistana, Šavkat Mirzijaev tokom obraćanja u Taškentu, 5. decembra 2016.
Novoizabrani predsjednik Uzbekistana, Šavkat Mirzijaev tokom obraćanja u Taškentu, 5. decembra 2016.

Centralna izborna komisija Uzbekistana saopštila je da je aktueleni vršilac dužnosti predsjednika Šavkat Mirzijaev pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju 4.decembra, osvojivši 88.6 posto glasova.

Pobjeda Mirzijaeva je bila očekivana još od kada je preuzeo dužnost prijelaznog šefa države u septembru, nakon smrti dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Islama Karimova, koji je više od četvrt stoljeća čeličnom pesnicom vladao ovom Centralno-azijskom državom.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju- kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava ODHIR je saopštila da su izbori "podcrtali potrebu sveobuhvatnih reformi" u Uzbekistanu, gdje je Karimov godinama produžavao opstanak na vlasti serijom izbora koje su odbacivale zapadne vlade i međunarodni posmatrači kao nedemokrtske.

ODIHR je ukazao da je i pored pokušaja Centralne izborne komsije za objezbjeđivanje transparentnosti, dominantna pozicija državnih aktera ograničavala funamentalne slobode i podrivala politički pluralizam te vodila do kampanje bez istinske konkurencije". Navodi se i da su mediji u Uzbekistanu pratili kampanju na vrlo restriktivan način i u kontrolisanom okruženju i narativu koji je definasla aktuelna vlast, ne dajući glasačima priliku da čuju druge učesnike izbora.

Niti jedni od prethodnih šest pos-Sovjetskih izbora u Uzbekistanu nijesu dobili prelaznu ocjenu posmatrača ODHIR-a.

Izlazanost na izborima u nedjelju bila je 87.83 posto, što znači da je glasalo više od 17.9 miliona glasača.

Mirzijaev je imao još tri protivkandidata, svi iz provladinih stranaka. Njega je formalno nominovala Liberalano demokratska partija, najveća politička grupacija u Uzbekistanu.

Mirzijaev, koji je bio premijer od 2003, poručio je da namjerava da slijedi politički kurs Karimova.

Glavno pitanje je hoće li popustiti sa autoritarnim pravilima koja je uspostavio Karimov ili skrenuti sa njegove politike i koliko.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je "toplo čestitao" Mirizjaevu na pobjedi te ga pozvao da posjeti Moskvu, saopštio je Kremlj u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG