Dostupni linkovi

BiH: Tužiocu Džamalu Kariću određen pritvor od mjesec dana


Nakon što je tokom protekle sedmice uhapšen, u nastavku akcije Pravda, Džemalu Kariću, tužiocu Tužilaštva Kantona Sarajevo, danas je određen jednomjesečni pritvor.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Sarajevo pritvor je Kariću odredio Kantonalni sud u Sarajevu, te će tako ovaj sarajevski tužilac narednih mjesec dana provesti u pritvoru.

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a.

Karić se dovodi u vezu s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odnosno, da je Aliji Delimustafiću, također uhapšenom u akciji Pravda, odavao određene informacije iz Tužilaštva.

Tužilaštvo KS-a tražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Kariću zbog opasnosti od njegovog utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i opasnosti da bi njegovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Ova akcija počela je još 11. novembra, kada su na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske provedene opsežne akcije pretresa i hapšenja osoba. Sve te osobe dovode se u vezu s krivičnim djelom - organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara.

Najpoznatiji akteri koji su uhapšeni u ovoj akciji su Alija Delimustafić, bivši ministar za unutrašnje poslove RBiH, kao i Lejla Fazlagić, bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG